Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Konec chemie na školách? Vyhláška zakázala praktické pokusy

Konec chemie na školách? Vyhláška zakázala praktické pokusy
Po Vánocích mají studenti s chemickými pokusy utrum (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Studenti chemických a některých průmyslových škol od ledna přijdou o praxi. Nová vyhláška zakazuje dětem do 18 let manipulaci s nebezpečnými látkami, a to bez školních výjimek. Po vánočních prázdninách tak například studenti automobilových oborů nebudou moci přijít do kontaktu s pohonnými hmotami, upozornily Hospodářské noviny.

Dosud měli studenti připravující se na budoucí povolání výjimku, která ale nyní z novely zákona o ochraně veřejného zdraví vypadla. Znamená to nejen konec chemických pokusů, ale třeba budoucí lakýrníci nebudou moci přijít do kontaktu s rozpouštědly nebo truhláři s bruskou. 

Na problém prý už půl roku upozorňuje chemikář Střední průmyslové školy chemické v Brně Radek Matuška, řešení ale najít nepodařilo. 

Z toho, kdo na absurditě způsobené jednou chybějící větou nese hlavní vinu, se navzájem obviňují ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo školství. 

To zatím doporučuje například to, aby si studenti v chemických laboratořích sestavili soupravu a pokus by pak provedl vyučující. Problém chce vyřešit přílepkem k projednávanému školskému zákonu, jenže ten je teprve ve druhém čtení. 

Zdroje: