Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Komunisty nezakážete. Řeči nestačí, tvrdí Sokol

Komunisty nezakážete. Řeči nestačí, tvrdí Sokol
zdroj: Mediafax

Zatočme s komunisty. Konečně už je zapotřebí zakázat jejich působení ve straně KSČM. To je jedno z ústředních témat médií těchto dnů. Ministerstvo vnitra řízené Radkem Johnem dokonce již připravuje žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu na zakázání činnosti strany.

Pokud by k tomu došlo, kdo by ale v takovém případě hájil před soudem zájmy státu? Mladá fronta Dnes spekuluje o tom, že by to mohl být advokát Tomáš Sokol. Uspěl už totiž se zákazem neonacistické Dělnické strany.

Známý pražský advokát Tomáš Sokol byl kdysi ministrem vnitra (od 14. listopadu 1990 do 2. července 1992) a tak ví, jak hájit zájmy státu. Ostatně před rokem dokázal u Nejvyššího správního soudu ve službách Fischerovy vlády vyargumentovat rozpuštění Dělnické strany.

„K rozpuštění komunistické strany by soudu asi nepostačovaly pouhé dva parlamentní projevy. Základní myšlenka, kterou jsem do žaloby ve věci Dělnické strany prosadil, je nutnost vyjít ze stranické ideologie a prokázat, že se z té ideologie přechází k praktickým činům," vysvětlil Sokol pro MF Dnes.

Celý článek na ParlamentniListy.cz