Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Komunisté přemýšlí o prezidentovi. V rukávu mají Ransdorfa

Komunisté přemýšlí o prezidentovi. V rukávu mají Ransdorfa
zdroj: Mediafax

Všechny parlamentní strany si přejí, aby příští prezident České republiky byl dosazen do úřadu přímou volbou. Zleva doprava, od KSČM až po ODS se shodují apriori na dvoukolové volbě. Na jaře příštího roku zasednou ke kulatému stolu zástupci koalice společně s ČSSD, aby se domluvili na konečné novele ústavy.

Přestože se volba bude konat až v roce 2013, pravděpodobná jména kandidátů jsou známa už dnes. Výjimku tvoří jen komunisté a Věci veřejné. Spíše však než jméno kandidáta je podstatný způsob volby a pravomoci prezidenta. Omezit, či přidat? Prezidentský, poloprezidentský či současný model? Ve kterých pasážích se bude lámat chleba?

Kulatý stůl se čtyřmi rohy

Jelikož se bude jednat o zásah do Ústavy ČR, potřebuje premiér Petr Nečas (ODS) souhlas Senátu, který nyní většinově ovládá ČSSD. K jednání budou přizváni na jaře příštího roku z opozičních stran právě sociální demokraté, přestože i KSČM je zastánkyní přímé, dvoukolové volby prezidenta.

"Pokud budeme přizváni, zúčastníme se. Koneckonců je to tak zásadní změna, že by se měla prodiskutovat se všemi parlamentními stranami," sdělil serveru ParlamentníListy.cz poslanec Jiří Dolejš KSČM.

Celý článek na ParlamentniListy.cz