Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kohoutí ocas po kubánsku

Kohoutí ocas po kubánsku
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Koktejly jsou oblíbené pro svoji úžasnou chuť, neodolatelný vzhled a exkluzivní přípravu. Není nad to si vychutnat skvěle připravený koktejl s přáteli v období horkých letních večerů. Mnohé jistě překvapí, že kultura přípravy a pití koktejlů se ve světě pěstuje už více než 200 let.

Legend popisujících vznik koktejlů je nespočetně. Jedna legenda vypráví například o důstojníkovi americké kavalerie, který se zamiloval do dcery hostinského. Dívčin otec však lásce nepřál. Po určité době skrývané lásky se pantátovi ztratil kohout, s nímž se účastnil zápasů. Odměnou tomu, kdo kohouta najde, měla být ruka jeho dcery. Zamilovaný důstojník měl štěstí a kohouta našel. Na svatbě šťastná dívka míchala whisky s vermutem a její otec připíjel na ocas nalezeného kohouta – cock-tail.

Všechny dochované legendy mají jedno společné, a to přibližnou dataci. Odehrávají se v Americe v poslední čvrtině 18. století. S pojmem koktejl se český čtenář setkal poprvé v roce 1891, když časopis Hostimil uveřejnil fejeton Hospodský život v Americe.

Historie koktejlů připravených z rumu Havana Club má rovněž hlubokou historii. Ve dvacátých letech 20. století vstupuje toto kubánské umění do svého zlatého věku. Na Kubě vznikla „havanská škola“, kde se soustředili nejlepší barmani z celého světa. I díky jejich úsilí si dnes můžeme v barech vychutnat dokonalou harmonii chutí nejrůznějších koktejlů.

Chcete ochutnat nejlepší koktejly připravené z rumů Havana Club? Přijďte se pobavit na třetí ročník největší flair bartendingové show v ČR – Havana Club Cocktail Show 2010. Ta se koná 9. září od 18:00 v pražském klubu Roxy. Vstup je zcela zdarma a zváni jsou všichni milovníci života a vyznavači kubánských koktejlů, zábavy a tance. V soutěžním klání se utká světová flair bartendingová. O hudební zážitek se postará český DJ Mike Trafik a kubánský DJ Lazaro. Zahraje i originální kubánská kapela Mezcla. Lekci salsy povede taneční soubor Tradicion. Velkolepou show provede moderátorské duo Lejla Abbasová a Pinďa.

Výběr nejlepších koktejlů:

Mojito

Do sklenice vložte nakrájenou limetu s třtinovým cukrem a intenzivně vymadlujte. Přidejte mátu, kterou jen zlehka pomačkáte madlerem, doplňte ledovou drtí a zalijte rumem a sodou. Následně vše důkladně promíchejte. Podává se s brčkem a snítkem máty na ozdobu.

Cuba Libre

Cuba Libre

Na velké kostky ledu dávkujte kubánský rum a zakápněte citronovou šťávou. Citronovou šťávu nelze nahradit sirupem, chuť totiž vynikne pouze díky čerstvým surovinám. Do zbytku objemu nalijte Coca Colu. Sklenici ozdobte osminkou limetky.

Pina Colada

Pina Colada

Do šejkru dejte všechny uvedené suroviny a rozdrťte je. Z ledu se stane drť, takže koktejl sceďte do skleničky, kde už budete mít připraveny nové kostky ledu.

Classic Lemon Daiquiri

Lemon Daiquiri

Postup je v tomto případě velice podobný přípravě drinku Pina Colada. Do šejkru dejte všechny uvedené suroviny a rozdrťte je. Cedníkem oddělte ledovou tříšť od samotného koktejlu a vlijte jej do vychlazené skleničky. Daiquiri se servíruje ozdobené s osminkou limety.

Havana Cubata

V jednoduchosti je krása. Důkazem je Havana Cubata. V malé sklenici s ledem smíchejte sedmiletý kubánský rum s colou a zastříkněte limetou. Tento prémiový koktejl se servíruje s osminkou limety.