Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Kohl kritizuje Západ za chování k Rusku

Kohl kritizuje Západ za chování k Rusku
Německý exkancléř Helmut Kohl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem | zdroj: Profimedia

Bývalý německý kancléř Helmut Kohl kritizuje Západ za to, jakým způsobem se postavil k ukrajinské krizi a za to, že Rusko odsunul do izolace. Kancléř soudí, že se Evropa měla chovat prozíravěji a že promeškala příležitost.

Kohl tento názor publikoval v konzervativním listě Frankfurter Allgemeine Zeitung jako reklamu na svou novou knihu.

Helmut Kohl je stoupencem společného postupu zemí G7 a Ruska a bylo podle něj chybou Putina z jednání vynechat. Rozhodnutí uspořádat letní summit bez Ruska bylo podle Kohla "drastické a depresivní".

Nedomnívá se, že řešení krize na Ukrajině lze najít bez Ruska nebo skrz konflikt s ním. Dále píše, že jak Západ, tak Rusko a Ukrajina se musí snažit nezahodit vše, čeho už bylo v minulosti dosaženo.

Helmut Kohl se dále ostře pustil do levicové SPD a svého nástupce v úřadě Gerharda Schrödera. Vyčítá mu například příliš brzké přijetí Řecka do eurozóny a s tím související ekonomické problémy.

Komentátor Frankfurter Allgemeine Peter Sturm se ale nad Kohlovými teoriemi pozastavuje. Vyčítá kancléři, že se zřejmě zapomněl v časech „kamarádství ze sauny“ s někdejším ruským prezidentem Borisem Jelcinem, neboť oba hřmotní státníci si rozuměli. Sturm se ptá, co by asi tak Kohl chtěl s Putinem dělat a soudí, že se kancléř mýlí, pokud má za to, že lze s Putinem jednat podobně, jako on v 90.letech přátelsky hovořil s Jelcinem.

Nedávno vyvolala kontroverzi kniha neautorizovaných Kohlových pamětí, jejímuž vydání se snažil exkancléř zabránit V ní nevybíravě kritizuje například dnešní kancléřku Merkelovou nebo bývalého spolkového prezidenta Wulffa.

Helmut Kohl byl spolkovým kancléřem po čtyři volební období v letech 1982-1998 a stál u sjednocení Německa v roce 1990.

Zdroje:
Vlastní