Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Schwarzenberg na hrad! TOP 09 prohlásí kníže kandidátem na prezidenta

Schwarzenberg na hrad! TOP 09 prohlásí kníže kandidátem na prezidenta
zdroj: Mediafax

Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se o víkendu stane oficiálním kandidátem na post prezidenta. Jeho strana jej nominuje během sněmu v Hradci Králové.

Schwarzenberg dosud tvrdil, že se prezidentských voleb zúčastní, jen pokud budou volit přímo lidé. Zda bude s kandidaturou souhlasit i v případě nepřímé volby, oznámí také o víkendu. "Po pravdě řečeno se toho handlování trochu štítím. Jestli do toho půjdu i za tuto cenu, se však jako první dozvědí delegáti sněmu," řekl Schwarzenberg Hospodářským novinám.

Jeho strana jej chce prý nominovat co nejdřív také kvůli vyhroceným vztahům se současným prezidentem Václavem Klausem. Poté, co týdeník Respekt popsal příběh policistky, která si údajně koupila prezidentovu milost, oznámila TOP 09, že chce prezidentské milosti do budoucna podrobit větší kontrole. Klaus na to reagoval káravým dopisem. "Na prezidentského kandidáta se útočí mnohem hůř. A Klaus své útoky neustále stupňuje. I proto jsme si řekli, že už dál nebudeme otálet," řekl deníku jeden z členů předsednictva s tím, že nechce uvést své jméno.

Schwarzenberg proti všem?

Schwarzenberg by to případně v prezidentských volbách neměl jednoduché. Pokud by došlo na nepřímou volbu, nemohl by zřejmě počítat s hlasy ODS, která se chystá nominovat svého kandidáta. To plánují i sociální demokraté. O hlasy komunistů se Schwarzenberg opřít nechce.

V přímé volbě by jej podle nedávného průzkumu agentury SC&C volilo jen 14 procent Čechů. "Aby měl kandidát na prezidenta šanci proti levici, měl by být pro koalici společný. Karel Schwarzenberg dokonce říkal, že si mne dovede na tomto místě představit. Nicméně je to svatá pravomoc TOP 09, koho pošle do boje o Hrad," řekl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka, který už oznámil svou kandidaturu za ODS. Občanští demokraté nicméně o svém kandidátovi ještě nerozhodli. Zájemců je ve straně víc, o post má zájem například i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová.

Klausova nástupce bude třeba vybrat do počátku roku 2013. Zatím není jasné, zda to bude nově v přímé volbě, či znovu při hlasování parlamentu.