Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Klaus o rozhodnutí Senátu: Je to dětinské, žalostné a deprimující

Klaus o rozhodnutí Senátu: Je to dětinské, žalostné a deprimující
zdroj: Mediafax

Prezident Václav Klaus odmítnutí svého kandidáta Zdeňka Koudelky na ústavního soudce označil za "smutné, žalostné a deprimující". Prý nevěřil, že by sociální demokracie něco takového mohla udělat svému členovi. Klaus také zmínil, že od oranžového Senátu je taková věc přímo dětinská.

Bývalý poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka se ústavním soudcem nestane. Senátoři dnes jeho nominaci v tajných volbách odmítli. Koudelka získal 29 hlasů ze 71. Kritici mu vytýkali jeho angažmá u bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, jejímž byl náměstkem, nebo obhajobu sporných zákonů, proti nimž se Ústavní soud postavil. Šlo například o volební zákon z dob opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD.

Prezident Václav Klaus ale pro média již stačil Koudelkovo nezvolení okomentovat. Podle něj je odmítnutí kandidáta na ústavního soudce "smutné, žalostné a deprimující".

„Nevěřil jsem tomu, že by sociální demokracie v Senátu mohla zvolit tuto taktiku, která je dětinská. Jasně předvádějí, že jim jde o politický souboj, a ne o kvalitu vybavení Ústavního soudu," řekl Klaus novinářům při návštěvě Moravskoslezského kraje.