Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Klaus je nejoddanější Putinův člověk, říká ekonom

Klaus je nejoddanější Putinův člověk, říká ekonom
Václav Klaus letos v Rusku převzal Cenu Jegora Gajdara | zdroj: Profimedia

Polský týdeník Wprost přinesl rozhovor s bývalým ekonomickým poradcem Vladimira Putina Andrejem Illarionovem. Ten v něm mimo jiné hodnotí Putinovy stoupence v Evropě, mezi něž řadí i české prezidenty Václava Klause a Miloše Zemana. Právě o Klausovi pak říká, že "oddanějšího člověka Putin v Evropě nemá".

Illarionov odpovídá Wprostu na otázku, co je to takzvaná "Putinerna".

"Putinterna je neformální, ale velmi vlivná skupina lidí, podporujících Vladimira Putina. Její členové se v ruském prezidentovi zhlédli a jsou za to reálně odměňováni. Jejich politická orientace přitom není důležitá. Patří k nim předsedkyně francouzské Národní fronty Marine Le Penová, český prezident Miloš Zeman, maďarský premiér Viktor Orbán nebo bývalý italský premiér Silvio Berlusconi. Ideálním příkladem člena Putinterny je bývalý český prezident Václav Klaus. Inteligentní člověk s velkým přehledem a dobrým vzděláním. Jeho institut publikuje všechno, co řekne nebo napíše Putin. Klaus naprosto přejal Putinovu interpretaci dění na Ukrajině. Oddanějšího člověka Putin v Evropě nemá," říká Illarionov.

Andrej Illarionov je ekonom, který v současnosti působí v libertariánském Cato institutu ve Washingtonu (jeho stálým spolupracovníkem je paradoxně i Václav Klaus). Byl poradcem Jelcinových premiérů Jegora Gajdara a Viktora Černomyrdina a jedním z aktérů ekonomických reforem v 90.letech. Jako ekonomický poradce pracoval po roce 2000 i pro prezidenta Putina. Podílel se na zavedení 13% rovné daně. V roce 2005 vystoupil s názorem , že "Rusko již není demokratickou zemí" a prezidentskou kancelář opustil. Od té doby Putina tvrdě kritizuje. Následně přesídlil do Washingtonu, kde pracuje ve zmíněném Cato institutu.

Zdroje:
Vlastní