Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kim dosáhl svého. Film o jeho vraždě zatím do kin nepůjde

Kim dosáhl svého. Film o jeho vraždě zatím do kin nepůjde
Pchjongjang má k produkci Hollywoodu připomínky dlouhodobě. Točí také vlastní filmy, v nichž paroduje Američany | zdroj: Isifa.com

Na dlouho očekávaný snímek The Interview si diváci ještě nějakou dobu počkají. Poté, co hackeři pohrozili útoky ne nepodobnými těm z 11. září, se americká kina lekla a na svá plátna ho nepustí. A couvnula i společnost Sony Pictures, premiéru odložila na neurčito. Skončí snímek nakonec v trezoru?

Severokorejský vůdce Kim Čong-un zatím může slavit, nikdo jeho smrt ještě po nějakou dobu neuvidí. A podle FBI za hackerskými útoky a výhrůžkami skutečně stojí Severní Korea, uvedla CNN. A přestože Kim stále hraje nevinného, je velmi nepravděpodobné, že by se podobně rozsáhlá akce děla bez jeho vědomí.

Hackeři ze skupiny Guardians of Peace (Strážci míru) začali nevinně, nabourali se do sítě filmové společnosti Sony Pictures, ukradli a zveřejnili pár dat. Což je sice nepříjemné, ale ještě v rámci mezí.

V uplynulých dnech ale přidali i výhrůžky. A ne jen tak ledajaké, bát by se podle nich měly nejen kinospolečnosti, ale i lidé, kteří bydlí poblíž kin, která by film uvedla. Ohánějí se dokonce pro Američany citlivým tématem 11. září.

Vypadá to, že terorismus zabírá. Jeden velký řetězec kin za druhým odmítal snímek uvést. Nejdříve Carmike Cinemas, pak Regal Cinemas a přidávají se další: AMC, Cinemark nebo třeba Cineplex film.

Rozhodnutí Sony Pictures odložit zatím premiéru na neurčito tak nemusí ani tak být gestem strachu, co film způsobí. Spíš nemá, kde by film uvedla. "Vzhledem k rozhodnutí většiny našich distributorů nepromítat snímek The Interview, jsme se rozhodli, že ho 25. prosince do kin neuvedeme. Rozhodnutí našich partnerů rozumíme a chápeme ho," uvedla společnost v tiskovém prohlášení.

Za tvůrci snímku produkční společnost údajně stojí. Dostane se ale film o zosnování vražedného útoku na vůdce KLDR nakonec mezi diváky?

Jako jeho uvedení zatím zmařil internetový útok, tak právě internet by ho mohl zachránit.

Pokud by Sony film uvolnila na internet, ukázala by, že se Kimových útoků nebojí a za svými tvůrci si skutečně stojí. Většina potenciálních diváků na internetu navíc tvrdí, že by za zhlédnutí snímku online bez mrknutí oka zaplatila.

Zatím ale digitální distribuce není na pořadu dne, zchladil naděje fanoušků mluvčí Sony, která se na myšlenku nedívá příliš nadšeně. Přece jen tržby z projekcí v kinech jsou řádově někde jinde. Je tedy skutečně možné, že snímek skončí v trezoru a jediné, co z něj diváci uvidí, je trailer, který naladil filmové fanoušky po celém světě.

Na řadu by tak mohli přijít američtí nebo třeba evropští hackeři. Co takhle dát si závod o to, kdo film společnosti sebere nejrychleji a na internetu ho zveřejní? Zadarmo. Být lepší než Kimovi agenti je přece jen pořádná výzva. 

Zdroje:
Vlastní