Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Keller soptí: Co mohli, to pokazili. Držme se Evropy a ne Ruska

Keller soptí: Co mohli, to pokazili. Držme se Evropy a ne Ruska
zdroj: Mediafax

Asi devadesát miliard korun by měla Česka republika přispět Mezinárodnímu měnovému fondu, který by z takto sebraných peněz přispěl na pomoc krachujícím evropským státům. Na naší politické scéně není jasno, jak k pomoci přistoupit, jedni platbu odmítají, druzí pro ni horují.

Podle sociologa a publicisty Jana Kellera není ani jedno řešení dobré. Zaplatit podle něj znamená pomáhat bankéřům, kteří s pomocí chladně kalkulují, namísto aby zkrachovali. Neplatit nás pak podle Kellera vede přes Balkán pod vliv Ruska.

Čtěte také: Vlastizrada, erekce na minutu a hloupý Havel. Ohlasy na 90 miliard do EU

Naše politická reprezentace v současnosti řeší oříšek. Rozhoduje o tom, zda pomoci Evropské unii a zejména euru devadesáti miliardami korun. Ty by měly být poskytnuty Mezinárodnímu měnovému fondu, který by tak měl k dispozici finance na pomoc předluženým zemím eurozóny. Prezident Václav Klaus už řekl své kategorické ne. Na jeho stranu se pak postavila velká část ODS a Věcí veřejných.

Dát - nedat? Je to padesát na padesát

Naproti tomu TOP 09 a opoziční ČSSD chtějí pomoc poskytnout s poukazem na provázanost české ekonomiky s ekonomikou zemí Evropské unie. Zastánci pomoci také poukazují na to, že nezaplatit by nás vzdálilo od silného jádra EU v čele s Německem.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.