Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Keller: Celé krajské město loni kleslo pod hranici chudoby

Keller: Celé krajské město loni kleslo pod hranici chudoby
zdroj: Mediafax

V nedělních Otázkách Václava Moravce byla často skloňovaným termínem „chudoba“. Podle jednoho z hostů, profesora Jana Kellera, hlavní díl viny na současné krizi nesou především nenasytní bankéři.

Lidé žijící pod hranicí chudoby navíc podle něho chudnou ještě rychleji a nemají na základní životní potřeby. Vládní politici mu ale zásadně oponují a vyzývají, aby veřejnost tolik nehecoval.

Známý sociolog Jan Keller v pořadu vystoupil spolu s ekonomem a členem NERVu Michalem Mejstříkem v rámci debaty nad nedávno zveřejněnými daty Českého statistického úřadu o zvýšení počtu obyvatel České republiky, kteří se ocitají pod hranicí tzv. příjmové chudoby.

„Loni kleslo pod hranici příjmové chudoby přes 86 tisíc lidí, tedy skoro jedno krajské město, jeden Hradec Králové nebo jedna Plzeň. Problém je pak v tom, že ti, kteří jsou chudí, dále chudnou ještě víc, na rozdíl často od bohatých, třeba bankéřů, kteří na to ještě více vydělávají. Chudým zbývají sotva peníze na takzvané mandatorní výdaje domácnosti: výdaje za bydlení, energie a léky. A ceny toho všeho navíc vyletěly nahoru, u léků to bylo místy i 41%,“ zdůvodňoval v Otázkách Václava Moravce profesor Keller.

V mnohých evropských státech se podle něho problémy zvyšují hlavně stoupající nezaměstnaností u mladých lidí, absolventů škol. Důvodem je prý i cynický kalkul, který říká, že zvýšení hranice odchodu do penze a tedy prodloužení produktivní části života důchodců vyjde levněji, než se starat o zaměstnanost absolventů.