Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Když někdo vezme mačetu, tak to není normální. Advokátka Samková o Romech

Když někdo vezme mačetu, tak to není normální. Advokátka Samková o Romech
zdroj: Mediafax

Romové nemají kriminalitu vrozenou v krvi, jde o vzorce jednání, které jsou reakcí na řetězec příčin sahajících staletí do historie, řekla advokátka Klára Veselá Samková, dlouhodobě se zabývající právě romskou otázkou. Chování Romů je podle ní patologické, ale není příčinou neschopnosti se začlenit do majoritní společnosti. Je to jen důsledek, zdůraznila Samková.

Advokátka totiž právě vydala knihu nazvanou příznačně Romská otázka. Cíl, který si v knize stanovila, je hledání psychologických kořenů problémů soužití s Romy. „Jediný, kdo se o to pokusil, byl pan doktor Petr Bakalář, jehož práce ale byla v podstatě odmítnuta jako nahrávající rasismu a neseriozní, protože on v podstatě hovořil o tom, že Romové jsou kriminální národ a že to mají takřka vrozené. To samozřejmě bylo přijato občanskou lidskoprávní veřejností i odbornou veřejností negativně, protože takhle psychika nefunguje,“ řekla Samková.

„Nicméně nikdo z psychologů se neujal toho úkolu, aby se začal zajímat o to, jaká je ta subjektivní stránka romského vnímání, subjektivní stránka lidské duše. Z psychologického hlediska jde v podstatě o to, odhalit příčiny jejich jednání, které, a to si nebudeme zastírat , je v mnoha směrech patologické. Ta jejich neschopnost začlenit se do majoritní společnosti musí mít někde nějaké prameny,“ popsala Samková, o co se v knize snaží.

Celý článek naleznete na ParlamentniListy.cz.