Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Komentář: Když mocný státní úředník podporuje xenofobní nacionalisty. Veřejně ze své funkce

Komentář: Když mocný státní úředník podporuje xenofobní nacionalisty. Veřejně ze své funkce
Šéfka ERÚ Alena Vitásková na debatě o migraci, kterou pořádal Úsvit - národní koalice | zdroj: Profimedia

Alena Vitásková je jednou z nejvýše postavených státních úřednic. Paradoxně ale proti státu vede boj na několika frontách zároveň. Jejími nepřáteli jsou česká vláda, justice, ale i Brusel. Pro své vlastní zájmy našla nečekaného spojence na okraji pravicového spektra. Na akcích xenofobních nacionalistů vystupuje v roli šéfky ERÚ a straší lidi energetickou apokalypsou.

(pozn.red.: Alena Vitásková v úterý oznámila na tiskové konferenci Úsvitu - Národní koalice, že bude za hnutí kandidovat jako nestraník do Senátu. Text vyšel o den dřív.)

V salónku jihlavského hotelu Eder plném posluchačů vystoupila Vitásková na debatě nazvané "Brusel je nám na nic, chceme ochranu hranic". Kdo by čekal, že šéfka energetického úřadu nemá na takové akci co říct, hluboce by se mýlil. Jedna z nejmocnějších žen v Česku sice mluvila o energetice, ale vzala si přitom na paškál českou vládu i Evropskou unii. Tak, jak to mají národovci z Úsvitu rádi.

Vitásková se pustila do české vlády jako hlavního viníka drahé elektřiny. Připomněla vlastní nerovný boj proti snaze kabinetu zdražit tarify na jističe. Kvůli možným sociálním dopadům odmítala zákon podepsat.

Ještě větší zlo než v Praze se skrývá v Bruselu. Evropská unie páchá podle Vitáskové doslova zvěrstva nemístnou podporou obnovitelných zdrojů. Vše se prý děje pod taktovkou Německa. A energetické přebytky našeho souseda neodvádí žádná jiná přenosová soustava kromě české.

V blízké budoucnosti se tak můžeme dočkat náhlého kolapsu celé sítě, což se Vitásková nebála přirovnat k válečnému stavu. Lidé potom budou umírat ve výtazích a zůstanou uvězněni ve městech, protože nebude k dispozici žádný benzín.

ERÚ jako politický subjekt

Proč šéfka ERÚ děsila lidi na akci české xenofobní partaje? Na to odpověděla sama Vitásková během debaty. Na kritiku unie navázala vyzdvihováním jediného řešení - prosazováním národních zájmů před evropskými, natož světovými.

S takovým viděním světa si může Vitásková padnout s bývalými soukmenovci Tomia Okamury do náruče. Bezbřehá kritika vlády a Bruselu je základem jejich programu. A také migrace, jak naznačoval i název debaty. K ní se pravda Vitásková nevyjadřovala.

Svou účast na akci Úsvitu hájí jako zcela apolitickou a problém v tom, že na ní vystoupila jako šéfka ERÚ a nikoli jako soukromá osoba, vůbec nevidí. 

Logo ERÚ bylo přitom dokonce na pozvánce, hned vedle znaku Úsvitu a protiislámského hnutí. Podobně jako v Ostravě, kde ale nakonec nevystoupila. Po své přednášce Vitásková o přestávce zmizela a mohla nastat ta "pravá" politická debata na téma nepřizpůsobivých uprchlíků a nebezpečných migrantů.

debata_usvit_eru Pozvánka na debatu v Ostravě, které se nakonec předsedkyně ERÚ nezúčastnila | zdroj: Facebook

Pro diváky vše

Vitásková je žena mnoha paradoxů. Když nastupovala do čela energetického úřadu, vyhlásila válku solárním baronům, kteří parazitují na státní podpoře obnovitelné energie. Byla to nakonec ona sama, kdy byl odsouzen - i když nepravomocně - na 8,5 roku do vězení právě kvůli podpoře dvou solárních podnikatelů.

Podobně paradoxní je i její "apolitické" angažmá s politickým Úsvitem. Na jednu stranu hájí své vystoupení jako možnost setkat se s obyčejnými lidmi, kteří jako by mimochodem zrovna zavítali na akci o migraci. A ona jim z pozice úřední osoby může prozradit potíže, které české spotřebitele energií čekají.

Když její vlastní úřad uspořádá vlastní akci, bývá počet návštěvníků skutečně tristní. Proč by potom nevyužila možnosti vystoupit na populistické akci, která přitáhla daleko víc lidí? Vždyť tam mluvila jako úřední osoba, kde prezentuje stanoviska svého úřadu.

Smutná je i skutečnost, že energetický úřad nemá vzhledem ke svému důležitému postavení prostředky na to, aby propagoval pro spotřebitele důležité informace. Spíš má, ale za peníze úřadu by bylo celkem nemístné tvrdit, jak vláda a Brusel na nás páchají všemožná zvěrstva.

Poděkování za politickou podporu

Na druhé straně - když přednášela po boku předsedy Úsvitu Miroslava Lidinského a poslance hnutí Martina Lanka, jen těžko se může tvářit, že nemá nic společného s jejich názory na migraci a islám. Už jen svou přítomností posvěcuje jejich akci a dodává jí zdání významné události.

Pokud by Vitáskovou skutečně zajímalo jen o bohulibé šíření životně důležitých informací, nemusí se spojovat jen s Úsvitem. Mohla by se přece aktivně účastnit konferencí jiných stran, což ovšem nedělá. O jejím politickém angažmá tak není třeba pochybovat. Nakonec i sama Vitásková uznává, že k Úsvitu má blízko.

Koneckonců právě Úsvit se za ní postavil nejhlasitěji v době, kdy se projednával služební zákon, pod který měla spadat a kvůli kterému by ji šlo snadno odvolat z funkce. Vitásková se teď možná snaží straně splatit dluh.

Otázkou, která tak visí ve vzduchu je, jestli nebude podobně jako předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová kandidovat ve volbách. Stranu svého srdce si už očividně vybrala.

Zatím tedy tvrdí, že v nejbližší době o stranickou legitimaci nebude usilovat. Kandidaturu za Úsvit v někdy v budoucnu však ani úplně nevylučuje. 

Pokud by rozsudek nenabyl právní moci do doby, než budou další parlamentní volby, mohla by Vitásková zkusit stihnout získat poslaneckou imunitu. Po zmatcích kolem jejího odvolání je pravděpodobné, že v srpnu příštího roku po vypršení svého mandátu jako šéfka ERÚ definitivně skončí. A proč by nevyužila své prestižní pozice k tomu, aby získávala voliče pro národovce z Úsvitu?

Zdroje:
Vlastní