Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Když hvězdy mění občanství: Seagal, Depardieu a ti další

Když hvězdy mění občanství: Seagal, Depardieu a ti další
Segal sdílí s Putinem lásku k bojovým uměním | zdroj: Profimedia

To, že  hvězdička, která dorazí do Hollywoodu dřív či později přijme americké občanství, je celkem normální. Mezi slavnými lidmi jsou ale i tací, kteří se během svého života vydají trochu jiným směrem. Nejnověji třeba Steven Seagal. 

Před několika dny se objevila zpráva, že Seagal dostal srbské občanství. Producent a akční hrdina ve výslužbě do toho praštil po několika nedávných návštěvách Srbska, kde se setkal i s těmi "nejvyššími" -  prezidentem Tomislavem Nikolićem a premiérem Aleksandrem Vučićem. Na Silvestra pak také koncertoval v centru Bělehradu.

Třiašedesátiletý herec dokonce prohlásil, že se cítí jako Srb. A zřejmě nebude jezdit na Balkán jen, aby si užil důchodu. V Bělehradu by totiž rád založil školu aikidó - tedy bojového umění známého i z jeho filmů. A už ho tam prý požádali, aby trénoval speciální policejní jednotky.

Seagal často jezdí také do Ruska a přátelí se s tamním vůdcem Vladimirem Putinem. K zemi ho prý krom sympatií k prezidentovi váže rodinná historie. I jeho srbské návštěvy prý financovaly srbské proruské kruhy.

Frnkl před daněmi

To Gérarda Depardieu "vyhnal" do Ruska plán Francoise Hollandea na milionářskou daň. Francouzská herecká ikona přestala být Francouzem (aspoň na papíře) v roce 2013. Nevyrazila však do neznáma. Herec totiž v Rusku dřív už natáčel a získání občanství provázela také velká chvála nového domova. Depardieu zvažoval i Belgii a Černou Horu, ruská možnost však nakonec všechno převálcovala.

Moskvu samotnou prý však slavný požitkář moc nemusí a dává přednost spíš ruskému venkovu. K velkému francouzskému návratu se zatím nechystá. Do Paříže jezdí herec jen na návštěvu. Zato si nově oblíbil Bělorusko. 

Tina u jezera

Výrazně konvenčnější cestu absolvovala pěvecká legenda Tina Turner, která si před třemi lety zažádala o švýcarské občanství. V alpské zemi už totiž se svým partnerem Erwinem Bachem žije zhruba 20 let.

Zpěvačka si podle svých slov zamilovala švýcarskou kulturu, naučila se plynně německy a cítí se tam prostě jako doma. Navíc prý nemá důvod vracet se natrvalo do Ameriky, takže americké občanství bez větších emocí pustila k vodě. Zpěvačka ostatně žije přímo u Curyšského jezera.

Odměna za zásluhy

Dvojí občanství má Angelina Jolie. Krom toho, že je Američanka, totiž před 10 lety získala i občanství Kambodži. Asijská země tak ocenila její aktivity v oblasti ochrany životního prostředí. A původem Kambodžan je i Angelinin nejstarší syn Maddox. Herečka ho adoptovala v roce 2002.

Dědictví po příbuzných

K našim sousedům váže rodokmen Kirsten Dunstovou. Jedna z nejzářivějších hollywoodských hvězd známá třeba ze Spidermana, Interview s upírem nebo Marie Antoinetty, si totiž před čtyřmi lety k americkému přibrala ještě německé občanství. Z Německa pocházel její dědeček a sama Dunstová si prý na zemi svých předků dost potrpí. Třeba ji potkáte někdy v Berlíně nebo Mnichově. Přece jen je to o dost blíž než Hollywood.

Podobně ostatně ocenil své kořeny i Michael Bublé. Kanadský zpěvák se totiž v roce 2005, ve svých rovných třiceti, stal oficiálně i Italem. V zemi špaget a oliv se narodili jeho prarodiče.

Světoběžnice Natalie

A na závěr Natalie Portman. Populární "Černá labuť", Padmé Amidala z Hvězdných válek či Mathilda z Leona se v červnu 1981 narodila v Jeruzalémě izraelskému otci a americké matce. A rovnou do vínku tak dostala obě občanství.

Herečka má k Izraeli i židovství stále blízký vztah a Jeruzalém je prý její srdeční záležitostí. To však není všechno. Natalie se svým manželem francouzským tanečníkem Benjaminem Millepiedem momentálně pendluje mezi Amerikou a Paříží, kde Ben šéfuje baletnímu souboru. A ráda by tak prý získala i občanství francouzské.

Zdroje:
Vlastní