Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Kdy je vaše dítě připravené na smartphone?

Kdy je vaše dítě připravené na smartphone?
Vysvětlili jste dítěti včas, že telefon není hračka? Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Přemýšlíte, zda už je čas dát svému dítěti chytrý telefon? Tento krok má samozřejmě smysl, pokud byste chtěli být s vaším potomkem ve spojení. Jak ale tedy poznat, kdy nastal ten správný čas?

Inu, podle odborníků nejde ani tak o konkrétní věk, ale o chvíli, kdy dokážete dítěti úspěšně vysvětlit, jak bezpečně a účinně telefon používat. 

John Breyault z Národní ligy spotřebitelů nedávno zpracoval studii o dětech a chytrých telefonech. Telefony podle ní pořídí svým dětem ve věku 8 až 12 let až 56 procent rodičů. Doporučit konkrétní věk, kdy je vhodné pořídit dítěti chytrý mobilní telefon, je podle něj velmi obtížné. 

"Nemyslím si, že existuje ideální doba pro pořízení mobilního telefonu dítěti. Rodiče by zkrátka sami měli rozhodnout, kdy je dítě natolik zodpovědné, že mu lze bez obav pořídit telefon," říká Breyault.

Důležité podle něj je, aby si rodiče nejprve dokázali odpovědět na důležitou otázku: Je moje dítě natolik zralé, že dokáže telefon používat zodpovědně, aniž by s ním zabíjel čas nebo se dokonce kvůli němu dostalo do ohrožení?

Michael Rich, zakladatel a ředitel Centra pro média a zdraví dítěte v bostonské dětské nemocnici, studoval vliv chytrých telefonů na zdraví dítěte. Podle něj je důležité, aby si rodiče uvědomili, že hlavní funkcí smartphonů je zůstat s dítětem v kontaktu, mít o něm přehled.

Výhody a rizika moderních technologií 

Stejně jako u jiných médií, jako je televize nebo počítač, je třeba dětem vysvětlit, že telefon je nástroj užitečný pro konkrétní druh činností. Pokud to dítě nepochopí, mohlo by telefon používat nesprávně jako hračku. 

A právě odvádění pozornosti od reality je přitom největším rizikem moderních komunikačních prostředků. Obrovským problémem chytrých přístrojů, na které se nesmí v žádném případě zapomínat, je také kyberšikana a sexuální obtěžování na sociálních sítích.

Jako rodiče byste měli vést dítě k rozumnému a efektivnímu využívání moderních technologií. Moderní média by tedy neměla být jen prostředkem pro zábavu a krácení nudy, ale dítě by je mělo vnímat především jako efektivního pomocníka. To je podle Riche jediný způsob, jak bezpečně integrovat moderní technologie do života dítěte.

Pokud jste se už rozhodli dát svému dítěti chytrý telefon, měli byste stanovit jasná pravidla - dohodnout s ním, jaké funkce bude využívat, případně jaké aplikace, a seznámit ho s tím, jaké výhody i rizika ta či ona funkce (či aplikace) má. 

Zdroje:
Vlastní, huffingtonpost.com