Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Každý desátý senior je postižen exekucí

Každý desátý senior je postižen exekucí
zdroj: Profimedia

Podíl seniorů v exekuci je v poměru s ostatní populací sice zhruba jen sedminový, přesto je podle údajů Exekutorské komory exekucí postiženo 45 tisíc starobních důchodců. 

Celkem to znamená necelých 1,6 procenta ze 2,857 milionu penzistů. U zbytku ekonomicky aktivních obyvatel činí toto číslo 11,6 procenta (celkem 909 tisíc osob v exekuci). Podle statistik společnosti M.B.A. Finance, která se zabývá správou pohledávek, je podíl seniorů v exekuci dokonce ještě nižší.

Zastoupení seniorů mezi neplatiči se sice poslední tři roky meziročně mírně zvedá, ale i tak je u M.B.A Finance na úrovni 3,7 procenta z celkového počtu dlužníků. Mezi dlužníky, které má M.B.A. Finance ve správě, je uvalena exekuce jen na 1,4 procenta lidí starších 65 let. Jejich exekučně vymáhané pohledávky činí kolem 9000 Kč, což je o polovinu nižší částka proti průměrnému dluhu mladších lidí.

Z hlediska rizika předlužení jsou však senioři specificky ohroženou skupinou. Základním problémem je jejich snížená orientace v současném světě nabídky zboží a služeb a neschopnost vyhodnotit finanční rizika s tím spojená.

Sami mají menší výdaje, které odpovídají přirozenému životnímu rytmu starých lidí a do zadlužení se dostávají vinou druhých. Často se snaží finančně pomoci dětem, neodhadnou svoje možnosti a pak nejsou schopni pokrýt ostatní potřeby. Také se stávají obětí neetického chování různých prodejců a jsou dotlačeni k nákupu zboží či služeb, které jsou pro ně nevýhodné, jsou nad jejich možnosti a zpravidla je vůbec nepotřebují.

"Senioři potřebují ochranu od státu i občanské společnosti. My sami se přednáškami v domovech seniorů snažíme zvyšovat jejich finanční gramotnost. Jinak hrozí, že se budou stále více objevovat mezi dlužníky," varoval provozní ředitel M.B.A. Finance Jakub Zakrzecki.

vice-ekonomicky-denik zdroj: Ekonomický deník

Zdroje:
Ekonomický deník