Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kauza údajně předražených letounů CASA míří k soudu

Kauza údajně předražených letounů CASA míří k soudu
Nákupem letounů CADSA vznikla údajně státu škoda přes 800 milionů korun | zdroj: Profimedia

Kauzu nákupu letadel CASA pro českou armádu, kvůli níž údajně vznikla státu škoda až 818,8 milionu korun, poslali žalobci před soud. V kauze figuruje bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová a bývalý šéf ministerské sekce vyzbrojování Jiří Staněk, obviněným hrozí až 10 let vězení.

Vyšetřovatelé obviněné viní z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužívání pravomoci veřejného činitele. Hrozí jim až deset let vězení. Kauzou se bude zabývat Obvodní soud pro Prahu 6.

O nákupu letounů CASA za více než 3,5 miliardy korun rozhodla vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Nákup byl od počátku mnohými odborníky i médii kritizován jako předražený. Hovořilo se také o tom, že za pořízením letadel stál silný tlak vysoce postavených úředníků ministerstva obrany, kteří španělské stroje prosadili proti vůli některých armádních představitelů.

Bývalá ministryně podle kriminalistů nenechala zpracovat nezávislý posudek na cenu letounů pro vojenské letectvo. Původně vyšetřovatelé škodu vyčíslili na 658 milionů korun.

Parkanová je přesvědčena o tom, že se trestného činu nedopustila. Už dříve uvedla, že své stíhání považuje za bezdůvodné. Vinu odmítá i Staněk.

Zdroje: