Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Kauza Česká pošta: Zločin se stal, potrestán ale nebude

Komentář: Kauza Česká pošta: Zločin se stal, potrestán ale nebude
Útroby České pošty. Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Pražský městský soud ukončil kauzu velice nepříjemnou pro ministra financí Andreje Babiše. Firma Agrotec z holdingu Agrofert byla stíhaná v souvislosti s manipulacemi s veřejnými zakázkami na České poště. Soud sice konstatoval, že Agrotec se dopustil protiprávního jednání, ale současně zastavil jeho stíhání. Důvod? Díky novele zákona o trestní odpovědnosti právnických osob z pera sociálních demokratů jsou firmy v podobných případech prakticky nestíhatelné.

Andrej Babiš v nedělních Otázkách Václava Moravce vykřikoval, že soud jeho firmu osvobodil, protože skutek se nestal. Václav Moravec zase opakoval, že skutek se stal, ale je nestíhatelný. Překřikování trvalo dlouhé minuty.

Shodnout se nemohou ani účastníci soudu. Státní zástupce Zdeněk Matula prohlásil v podstatě to samé, co Moravec. Naopak mluvčí holdingu Agrofert Karel Hanzelka řekl, že soud stíhání zastavil, protože firma Agrotec je nevinná. O případu ještě bude rozhodovat odvolací soud, protože státní zástupce Matula se proti rozhodnutí městského soudu odvolal.

Ať už dáme zapravdu kterékoliv straně, je zřejmé, že stěžejní roli v případu hrála skutečně zmíněná novela, která výrazně ulehčila situaci velkým firmám. Je zajímavé, že starost o klidné spaní firem projevili sociální demokraté, konkrétně Marie Benešová (bývalá nejvyšší státní zástupkyně a současná poradkyně prezidenta Miloše Zemana) a Jan Chvojka (ministr bez portfeje a předseda Legislativní rady vlády).

Právě tito dva poslanci sepsali novelu, která zásadně změnila postavení firem a právnických osob v soudních sporech. Abychom byli spravedliví, jejich postoje sdílela řada dalších poslanců, namátkou třeba Marek Benda z ODS. 

"Mám za to, že právnická osoba by měla mít možnost se z trestní odpovědnosti vyvinit bez ohledu na pozici osoby, která spáchala trestný čin, nebo se na něm podílela, pakliže se prokáže, že bylo učiněno vše, co po ní lze spravedlivě požadovat, aby se spáchání trestného činu předešlo a jestliže se bude jednat o zaměstnance, bude za jeho jednání společnost odpovídat, pokud jednal v rámci plnění pracovních úkolů. Právnická osoba by neměla odpovídat za nepředvídatelné excesy svých zaměstnanců nebo dalších osob," citoval ho před dvěma lety portál Česká justice

Interní předpisy jako ochrana

A právě o to jde. Novela dává možnost zbavit právnickou osobu trestní odpovědnosti, pokud má zavedené tzv. compiance programy, což jsou v praxi různé etické kodexy a další předpisy, kterými se upravuje jednání zaměstnanců firmy. Tím, že společnost takový kodex má, podle zákona vynaložila "veškeré úsilí, které lze spravedlivě požadovat", aby kriminálnímu chování svých zaměstnanců předešla.

Chvojkovi a Benešové šlo o to, aby firmy nedostávaly peněžité tresty nebo nebyly jinak soudně trestány za chování jednotlivých zaměstnanců. 

Nyní vidíme, jak novela reálně funguje. Pokud má firma jakýkoliv kodex, vyhne se stíhání. Stíháni jsou jen konkrétní lidé, v případě Agrotecu jde o dva managery. Jeden z nich už od soudu odešel s osvobozujícím rozsudkem.

"Nové ustanovení skutečně dává společnostem možnost, jak svalit vinu pouze na jednotlivce a jeho selhání. Je vždy na soudech, aby zkoumaly, do jaké míry společnosti vynaložily veškeré možné úsilí, které na nich bylo možno spravedlivě požadovat, aby k trestnému činu nedošlo a zda nebyly tyto etické kodexy vytvořeny pouze účelově, ne-li zpětně. Možnost společností vyhnout se zcela trestnímu stíhání by měla být podrobena další diskuzi," upozorňuje Daniel Gajdošík z advokátní kanceláře Klvačová.

V případě Agrotecu přitom šlo o sofistikovaný systém, jak se Babišova firma dostávala k zakázkám České pošty, který rozhodně nevymysleli nepoctiví vrátní či další jednotlivci. O systému podle serveru neovlivni.cz věděl široký okruh řídících pracovníků společnosti. Jako důkaz byly u soudu pouštěny i odposlechy mezi managerem České pošty a managerem Agrotecu.

Shodit to na jednotlivce

Agrotec byl na České poště tzv. preferovaný dodavatel, to znamená, že právě tato firma dostávala zakázky na prodej pneumatik České poště. Agrotec byl upřednostňován a byla mu věnována celkově nadstandardní péče.

Když firma soutěžila o zakázku na dodání pneumatik za 18 milionů korun, zjistilo se, že nesplňuje jedno z hlavních kritérií tendru. Jeden z managerů pošty pak zařídil zrušení výběrového řízení. Česká pošta následně vypsala nový tendr, kde se už ladily noty tak, aby Agrotec prošel. Opravdu někdo věří tomu, že se vše odehrávalo bez vědomí vedení společnosti a že šlo o selhání jednotlivců, jak tvrdí Babiš?

Jenže firma disponuje formálními interními předpisy, které sice její zaměstnanci nedodržují, v očích justice ji to ale činí nestíhatelnou.

Agrotec přitom jistě nebude jediným případem svého druhu a úlevu pocítí i řada dalších firem. Sociální demokraté opět ukázali, že mnohem víc, než životy běžných lidí, je trápí osudy velkých korporací. 

Zdroje:
Vlastní