Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Kapacita záchytek nestačí, zdravotnictví chce zpřísnit pravidla

Kapacita záchytek nestačí, zdravotnictví chce zpřísnit pravidla
Pražská záchytka se stejně tak jako ostatní zařízení tohoto typu potýká s nedostatkem míst. | zdroj: Profimedia

Kapacita záchytných protialkoholických stanic (lidově záchytek) v celém Česku už přestává stačit a ministerstvo zdravotnictví proto chystá nová pravidla, která by záchytkám pomohla. Hlavní změnou bude to, že se do záchytek dostanou jenom ti, kteří ji skutečně potřebují. 

Zákon by měl především definovat, co to záchytná stanice vlastně je, kde by zde měl pracovat a jakou by měl mít kvalifikaci. V různých zařízeních se o opilce stará různě kvalifikovaných personál (např. někde jde o lékaře, jinde jenom o sestry a sanitáře) a ministerstvo chce tyto podmínky sladit.

Přitom část úprav, které se záchytek dotýkají, schválili poslanci už v novele, známé jako protikuřácký zákon. Novela např. určuje desetitisícovou pokutu pro opilce, kteří se v záchytné stanici odmítnou nechat ošetřit. Zákon také určuje, za jakých podmínek může záchytka klienta nepřijmout. "Na záchytku patří osoby, které jsou v podnapilém stavu a ohrožují sebe a své okolí, majetek nebo veřejný prostor, nikoliv ti, kteří jsou v ohrožujícím zdravotního stavu," uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví pro legislativu Lenka Teska Arnoštová.

Záchytky se v současné době potýkají s dvěma vážnými problémy. Vysokým počtem dlužníků, kteří neplatí za pobyt ve stanici a především se zvyšujícím se počtem klientů. Některé záchytné stanici proto už teď zvažují navýšení svých kapacit, protože ty stávající už prostě nestačí. 

Zdroje: