Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kancléř Mynář opět očekává vyhazov. Nahradí ho Onderka?

Kancléř Mynář opět očekává vyhazov. Nahradí ho Onderka?
Vedoucí kanceláře prezidenta republiky a bývalý předseda SPOZ Vratislav Mynář, přezdívaný Vlekař | zdroj: Profimedia

Hradní kancléř Vratislav Mynář je opět na odstřel. O jeho konci v čele prezidentské kanceláře se spekuluje už více než rok. Nyní tuto zprávu oživil deník MF Dnes, který přichází také s pozoruhodnou spekulací, že novým kancléřem by se mohl stát bývalý brněnský primátor Roman Onderka.

O Mynářově konci v Zemanově týmu se mluví dlouho. Uškodila mu nejen zjevná nekompetence, podivné obchodní styky, ale také neúspěch ve volbách či vztah s televizní moderátorkou Alexandrou Noskovou a v neposlední řadě fakt, že nemá bezpečnostní prověrku. Kvůli tomu měl skončit už na podzim loňského roku. Zatím se však drží.

Miloš Zeman si prý již hledá za kancléře náhradu. Logicky v této souvislosti padá jméno bývalého místopředsedy SPOZ Radka Augustina, který byl šéfem Úřadu vlády v době působení Jiřího Rusnoka a nyní na Hradě pracuje jako vedoucí analytického odboru.

Zatím ve fázi divokých spekulací je jméno bývalého brněnského primátora Romana Onderky z ČSSD, který letos prohrál v Brně komunální volby a po osmi letech musel vrátit primátorský řetěz. Vzhledem k zálibě exprimátora v numerologii, lidové mluvě i nestandardním metodám řízení, by zřejmě zábav na Hradě s Onderkovým příchodem rozhodně neskončila. Ale aby pak Zeman na Hradě nevystřídal rovnou Matěj Hollan z Žít Brno, který už Onderku už vyštval z brněnského magistrátu.

Zdroje:
Vlastní