Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kam chodili na pivo? Klaus nikam, Havel všude

Kam chodili na pivo? Klaus nikam, Havel všude
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Kam chodí čeští prezidenti na pivo, když dorazí na své letní sídlo? Ten současný nikam, jeho předchůdce pro změnu všude. Vydali jsme se do lánských hospůdek vzpomínat s místními na hlavy státu.

Tatíček Masaryk chodil s námi na žejdlík. Tak na tuhle říkanku hodně rychle zapomeňte, není na ní ani trochu pravdy. ParlamentníListy.cz se vypravily do Lán, aby zmapovaly zvyky českých prezidentů, co se návštěv místních restaurací a hospůdek týče. Lánští mají bohaté vzpomínky na české a československé prezidenty, kteří používají místní zámek jako své letní sídlo.

Hlava státu má v Lánech k dispozici celkem čtyři restaurace, rozptýlené po celé obci. Jako první při příjezdu od Prahy potkáte malou hospůdku Narpa. Oranžový domek už zdálky vypadá jako typický sport bar s dobře vychlazeným králem stadionů, tedy Gambrinusem. Ale ten současnou hlavu státu neláká. „Ne, má to ze zámku kousek, ale ještě nikdy tady nebyl. A nejen tady, on nechodí nikam," říká o hlavě státu místní hostinský. Štamgasti mu dávají za pravdu a o prezidentovi se jim příliš hovořit nechce.

Celý článek na ParlamentniListy.cz