Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kalousek ve sněmovně útočil na Zemana. Rozzuřený Jandák ho ztrestal

Kalousek ve sněmovně útočil na Zemana. Rozzuřený Jandák ho ztrestal
Miroslav Kalousek | zdroj: Profimedia

Poslanci se po několika minutách od začátku schůze k rozpuštění Poslanecké sněmovny začali škorpit. Důvodem byl velmi naléhavý proslov místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, jenž se pustil ostře do prezidenta Miloše Zemana, který prý tvrdí, že jsou ústavní zvyklosti idiotské. Kalouska ale usadil Vítězslav Jandák z ČSSD.

Poslanec a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek se při debatě o rozpuštění sněmovny pustil ostře do prezidenta Miloše Zemana, který prý tvrdí, že jsou ústavní zvyklosti idiotské.

„Bude-li se chovat stejně, jako se zachoval po rezignaci Petra Nečase, tak po volbách najmenuje jakoukoliv vládu,“ řekl kromě jiného Kalousek na konto Zemana. O vládě Jiřího Rusnoka pak hovořil jako o pokusných králících. „Ten chlív, co jste tu zavedli, tak tomu říkáš demokracie? Děkuji, nechci,“ reagoval ale na jeho slova poslanec ČSSD Vítězslav Jandák.

„Přeji nám, abychom si udrželi úctu k ústavním tradicím a této instituci. Pokud si toto udrží většina z nás, tak predátor parlamentních pravomocí nemá šanci, i kdyby mu po boku nestál jeden Lukoil, ale klidně tři,“ řekl také Kalousek.

Kalousek: Rusnokova vláda. Parta nasbíraná na chodníku

O členech vlády Jiřího Rusnoka nemluvil jenom jako o „pokusných králících, ale dokonce ji nazval "partou nasbíranou na chodníku".

Sociální demokraté se spolu s komunisty, poslanci Věcí veřejných a malou skupinou nezařazených poslanců začali dohadovat o tom, proč je nutné rozpustit Poslaneckou sněmovnu. Po dohodě s legislativním odborem bylo ale napřed rozhodnuto, že se nebude hlasovat o programu schůze. Poslanci se tak vyjadřovali přímo k návrhu ČSSD.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek kromě jiného ve svých slovech také ubezpečil, že poslanci TOP 09 a Starostů nebudou hlasovat pro rozpuštění sněmovny. „Zkrácení poslaneckého mandátu se má odehrát jen tehdy, pokud ve sněmovně není možné najít většinu pro podporu funkční vlády. To ale není tento případ,“ řekl.

Na Kalouska ale reagoval i předseda VV Vít Bárta. A pěkně to Kalouskovi i on nandal. Řekl totiž, že rozhodně není predátorem přímo zvolený prezident, ale Miroslav Kalousek. Ten prý „nakupuje poslance“, organizuje policejní puče a destruuje ústavu tím, že vládne s pseudostranou. 

Bárta: Stojednička je korupční prohnilou strukturou
 

„Ta stojednička, o které pan Kalousek mluvil, je korupční prohnilou strukturou udrženou pohromadě jen tím, že měla své penězovody,“ zmínil ostře Bárta vůči Kalouskovi.

„Odříznutí Miroslava Kalouska z ministerstva financí, bez ohledu na to, kdo je novým ministrem, je nejlepší bezpečnostní pojistkou pro nezávislé vyšetřování všech kauz, které dnes zmítají bývalou, tedy exvládní koalicí,“ dodal ostře.

Předseda KSČM Vojtěch Filip pak vyzval Kalouska, aby na půdě sněmovny nepřipomínal T. G, Masaryka. „I on sestavoval úřednickou vládu a nikdo mu to nevyčítal,“ podotknul.

„Na jedné straně se tady mluvilo o protikorupčních aktech vlády a na druhé straně jsme tady měli každý týden jinou kauzu, která překrývala tu minulou. Vláda nereagovala nijak, nezajímaly ji názory občanů,“ zkritizoval pak komunista zpětně kabinet Petra Nečase.

Zdroje: