Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kalousek proti reportáži ČT: Nejsem nadministr, účelová manipulace

Kalousek proti reportáži ČT: Nejsem nadministr, účelová manipulace
zdroj: Mediafax

Páteční pořad České televize Reportéři v jedné z reportáží přenesl na ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) díl zodpovědnosti v kauze ProMoPro. Kalousek přitom při zveřejnění kauzy před časem prohlásil, že jde o standardní vyšetřování nestandardní zlodějny. Pondělní reportáž označil strážce státní kasy za mimořádnou účelovost.

Doposud byl za hlavního aktéra v kauze ProMoPro považován Alexandr Vondra (ODS), který byl v době českého předsednictví EU vicepremiérem pro evropské záležitosti ve vládě Mirka Topolánka (ODS). Podle Kalouska přitom Vondrův úřad vyplatil firmě ProMoPro několik set milionů korun bez toho, aby byly tyto peníze řádně podloženy odvedenou prací.

Všichni všem věřili?

V reportáži ČT se nicméně dozvídáme, že jednoho dne během českého předsednictví současný ministr obrany Vondra prohlásil, že organizátorům schází čtyři sta milionů korun. O tyto prostředky požádal ministra financí Kalouska a ten peníze bez dlouhých průtahů přiklepl.

"V podstatě se jedná o to, že vláda jako celek důvěřovala ministru financí, který důvěřoval vicepremiérovi pro evropské záležitosti, který zase důvěřoval Úřadu vlády. Nakonec to vypadá tak, že nikdo za nic nemůže. Svědčí to o špatném nastavení systému," řekl ekonom Pavel Kohout, bývalý člen Národní ekonomické rady vlády, a dodal, že tomuto selhání systému zřejmě kdosi pomohl a obohatil se.

Kohoutovu výtku, že systém kontroly není dobře nastaven, potvrdil svým vyjádřením i premiér Petr Nečas, když napsal, že tehdejší vláda v otázkách organizace předsednictví důvěřovala Miroslavu Kalouskovi a Alexandru Vondrovi.