Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Kalousek: Demonstrujte si, šetřit budeme muset stejně!

Kalousek: Demonstrujte si, šetřit budeme muset stejně!
zdroj: Profimedia

Podle ministra financí Miroslava Kalouska mají všichni ti, kdo demonstrují proti vládě, na protesty právo. Měli by si ale uvědomit, proč vlastně demonstrují a co tím získají. Možná že si tím spíš ublíží než polepší, naznačuje ministr.

No to bych si nedovolil!“ reagoval Miroslav Kalousek na náš dotaz, zda může uvést nějaké důvody, proč na demonstraci nejít. „Já pokládám za přirozené, že řada lidí bude demonstrovat proti krokům vlády. Jenom si myslím, že musí být zřetelně vysvětleno, za co se demonstruje,“ řekl ministr.

Celá Evropa si musí utáhnout opasek, nejen my

„Celá Evropa je v neblahé finanční situaci, která se povleče dlouho. Vzhledem k tomu, že Evropa už není bezkonkurenčně konkurenceschopná, regiony jako Latinská Amerika či Asie jí na světových trzích úspěšně konkurují, tak si prostě musíme zvyknout, že naše meziroční přírůstky nebudou příliš veliké,“ tvrdí Kalousek.

„Proto si nemůžeme dovolit dál přifukovat životní úroveň současné generace na dluh, protože by nám už brzo nikdo nepůjčil. Ta doba skončila. A z toho plyne bohužel jediná, velmi nepopulární, ale naprosto nezbytná věta: Všichni v Evropě si musíme trochu snížit své reálné příjmy. Všichni!“ konstatoval strážce státní kasy rozhodně.