Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Kajínek plánoval opět útěk. Ministr Pospíšil zasáhl

Kajínek plánoval opět útěk. Ministr Pospíšil zasáhl
zdroj: Mediafax

Muž odsouzený za dvojnásobnou vraždu a pokus o další z května 1993 v plzeňských borských serpentýnách Jiří Kajínek plánoval v pořadí již třetí pokus o útěk.

Jiří Kajínek byl na konci července převezen z vězení v Karviné zpět na Mírov, odkud se mu riskantní útěk už jednou podařilo uskutečnit. Vězeňská služba sice uvádí jako důvod přeložení běžnou rotaci vězňů, nicméně redakci ParlamentníchListů.cz ve spolupráci s rádiem Frekvence 1 se podařilo zjistit, že důvodem přemístění bylo plánování útěku.

"Bez komentáře, bez komentáře, zavolejte mi odpoledne," odpověděl redakci náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák na otázku redakce, zda se Kajínek pokusil o útěk. Bez odpovědi ponechal i dotaz, zda za přemístěním Kajínka na Mírov stojí běžná rotace vězňů.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil však po hodině vyčkávání redakci potvrdil, že se pokus skutečně plánoval. "Dostali jsme operativní informaci, že vězeň Jiří Kajínek plánoval útěk, proto byl převezen na Mírov," uvedl pro ParlamentníListy.cz Pospíšil.

Ve věznici v Karviné si kroutí svůj trest kupříkladu z Valdic převezený Bohumír Ďuričko, vrah Paroubkova přítele Václava Kočky, nebo obávaný nájemný vrah Robert Templ, kterému soud už čtyřikrát snížil doživotí, aby mu je následně znovu udělil.

Má šanci na odchod branou

Podle Lukáše Charváta, který patří k největším obhájcům Kajínkovy neviny, však odsouzený má ještě šanci na obnovení procesu. "Pan Kajínek má ještě naděje odejít normálně vězeňskou branou, má šance na znovuotevření opravného procesu," uvedl pro ParlamentníListy.cz Charvát.

Jenže těch šancí je čím dál méně. Poté, co v červenci letošního roku Pražský vrchní soud definitivně zamítl Kajínkovu už druhou žádost na povolení obnovy procesu, v němž dostal v roce 1998 doživotí, zbývá mu už jen odvolání k nejvyššímu případně Ústavnímu soudu. Žádný jiný odsouzenec v ČR se netěší takové oblibě, aby měl vlastní internetové stránky, precizně zpracovávané a neustále aktualizované. Petici za Kajínkovo propuštění podepsalo již 6812 lidí přesvědčených o jeho nevině.

Otazníky a fakta

J. Kajínek je odsouzen na doživotí bez jediného doloženého přímého důkazu (nenalezla se vražedná zbraň). Dále nebyla provedena rekonstrukce na místě činu. Policie neučinila rekognici (přímou konfrontaci svědka s podezřelým). Jiří Kajínek je poprvé označen svědkem Vojtěchem Pokošem až u soudu, přestože oba jmenovaní se znají z dřívějších pobytů za mřížemi....

Záznam mimořádné události ve vězeňské službě na ParlamentniListy.cz