Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

K exodu připraveni, hlásí pražští medici. Diplom a sbohem

K exodu připraveni, hlásí pražští medici. Diplom a sbohem
zdroj: tisková zpráva

Organizátoři akce Děkujeme, odcházíme slibují odchod zhruba třetiny českých nemocničních lékařů. ParlamentníListy.cz se zajímaly, zda jejich nástupci, tedy studenti medicíny, mají zájem po ukončení studia nastoupit do českých nemocnic, nebo se raději poohlížejí po práci v zahraničí.

Za jednu ze špiček českého vysokého školství je považovaná pražská 1. lékařská fakulta UK. Plody práce jejích pedagogů, tedy špičkově připravené absolventy, by ale ČR sklízet nemusela. Zatímco mladší ročníky stále váhají s kariérou v zahraničí, studenti těsně před závěrečnými zkouškami ji berou jako reálnou možnost. Aktivně navštěvují veletrhy práce, hemžící se zahraničními nabídkami, a výměnné studijní pobyty v rámci programu „Erasmus" berou jako start své kariéry v zahraničí. Mezinárodní povaha fakulty se tu projevuje vcelku silně.

ParlamentníListy.cz ale navštívily nejenom pražské mediky. V regionech je situace naštěstí trochu jiná. V Brně a Plzni mezi oslovenými panuje spíše skepse ze zahraniční kariéry. V Olomouci pak medici o svých schopnostech nepochybují, ale možnost pracovat v zahraničí většinou využít nechtějí. Zatím.

Brno: Mírná skepse

V případě brněnského studenta Michala je práce v EU nepříliš reálná nejen u něj, ale i „hotových" kolegů, kteří podali výpovědi. "Měl jsem kamaráda, který už léčí děti v Řecku, ovšem to byl mimořádně nadaný člověk a i přípravu pro studium lékařství v České republice bral mimořádně zodpovědně. U něj si celkem dokážu představit, že by z České republiky odešel po škole i do zcela jiné země, než je jeho vlast. Ovšem já sám bych si na to vůbec netroufnul," řekl Parlamentním listům student pátého ročníku Michal.

Celý článek na parlamentnilisty.cz