Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Komentář: K čemu je Trumpovi obvinění bez důkazu? Zlý Obama mi napíchl telefony, tvrdí

Komentář: K čemu je Trumpovi obvinění bez důkazu? Zlý Obama mi napíchl telefony, tvrdí
Trump a Obama v den Trumpovy inaugurace | zdroj: Profimedia

Donald Trump tvrdí, že ho "zlý" Barack Obama odposlouchával. Obvinění má zásadní nedostatek: Chybí k němu důkazy.

Vítejte v reality show Donalda Trumpa! Vaším úkolem je dostat Baracka Obamu za katr.

Tak by mohl začínat nový televizní pořad v Trumpově režii. Americký prezident s pořadovým číslem 45 jej odstartoval tvítem, ve kterém svého předchůdce v Bílém domě Baracka Obamu obvinil, že během loňské volební kampaně nařídil jeho odposlech.

"Strašné! Právě jsem zjistil, že Obama odposlouchával mé telefony v Trump Tower krátce před mým vítězstvím," napsal Trump a v dalších tvítech obvinění rozvíjel. Navážel se v nich do prezidenta č. 44. "Jak hluboko prezident Obama klesl., když napíchl mé telefony během posvátného volebního procesu… Zlý (nebo nemocný) chlapík!"

A nakonec jeho štáb požádal kongres, aby obvinění vyšetřil. Aniž předložil nějaké indicie, které by Trumpovo tvrzení podporovaly.

Je nicméně zjevné, z čeho Trump vycházel – ze spekulací konzervativního publicisty Marka Levina rozvíjených v Breitbart News. Tento web slouží jako hlásná trouba americké nové pravici (alt-right), v podstatě bílým soukmenovcům. Je založen na zkreslování informací a spojováním zpráv, které spolu nesouvisí. (V Česku se k němu dají přirovnat weby Protiproud nebo Freeglobe.)

Breitbartu až do loňska šéfoval Stephen Bannon, teď vrchní Trumpův poradce a člen rady pro národní bezpečnost.

Jako Watergate?

Americký prezident má značné pravomoci. Jmenuje členy vlády, nejvyšší soudce, vydává exekutivní výnosy, jako vrchní velitel může vyhlásit válku.

Jenže kdyby chtěl, aby federální policie nebo tajné služby nějakého Američana odposlouchávaly, musel by požádat o souhlas soud. Pouze v případě, kdyby měl v úmyslu odposlouchávat cizince, mohl by vydat příkaz sám. Jenže Trump je našinec.

Obama obvinění popírá a nejspíš by to nedělal, pokud by odposlech Trumpa skutečně prosadil, protože by to stejně vyšlo najevo. Že by postupoval na vlastní pěst jako Al Capone?

Ministrem spravedlnosti je Trumpův člověk Jeff Sessions, který by ho rád práskl. Byl by z toho skandál srovnatelný s Watergate, která otřásla základy amerického politického systému. Tato aféra propukla poté, co vyšlo najevo, že lidé z aparátu republikánského prezidenta Richarda Nixona v roce 1972 vnikli do štábu Demokratické strany, aby tam pořídili kopie dokumentů a umístili odposlouchávací zařízení.

Watergate skončila Nixonovou rezignací. Před vyšetřováním ho zachránil jeho nástupce Gerald Ford, který mu udělil amnestii. Obama by s takovou shovívavostí od Trumpa sotva mohl počítat.

Jenže ministr Sessions o Trumpově obvinění mlčí. A to i poté, co ho ředitel federální policie (FBI) James Comey vyzval, aby je odmítl. Comey tím zpochybnil pravdomluvnost vrchního velitele a tomu se chce Sessions vyhnout.

Trumpova obvinění mají tři vysvětlení:

1) Trumpovy lidi sledovala FBI se souhlasem soudu.

Portál Heat Street v pondělí informoval, že mu to řekly dva zdroje ze zpravodajské komunity. Cílem bylo prozkoumat kontakty Trumpových lidí s Rusy.

První žádost o odposlech a sledování internetové komunikace podala FBI loni v červnu, ale soud ji zamítl. Druhou v říjnu však povolil.

Předmětem sledování byla také výměna dat mezi serverem v Trump Tower a ruskou bankou Alfa. Pokud by se tato verze potvrdila, Trump by si řekl o to, aby se kongres zaměřil i na jeho finanční transakce.

Zatím kongres vyšetřuje jen kontakty Trumpova volebního týmu a jeho spolupracovníků s ruskými tajnými službami a Putinovou vládou.

"Tohle znamená, že nějaký soudce dospěl k závěru: Trump páchá trestnou činnost, a proto vydal příkaz k odposlechům," upozorňujena svém twitterovém účtu Howard Dean, bývalý předseda Demokratické strany a guvernér Vermontu.

2) Trump si vytvořil konspirační teorii a věří ji.

Trump věří svým lidem a zdrojům, tedy Bannonovi, Breitbartu a Fox News. Výsledkem jsou jeho bajky o "útoku ve Švédsku minulou noc", o tom, že "tři miliony lidí hlasovaly v prezidentských volbách nelegálně" – a (světe, div, se) všichni pro Hillary Clintonovou, která tak získala právě o tři miliony hlasů víc.

Kauza odposlechů může být stejný případ. Co je zarážející: Trump se ani nenamáhal, aby zatelefonoval "svému" ministru Sessionsovi a dal mu úkol, aby tvrzení z Breitbartu prověřil.

3) Trump vrtí psem. Tedy lže.

Tuto verzi pokládám za nejreálnější. Trump požaduje, aby kongresmani vyšetřili kauzu, kterou poskládali dohromady někdejší spolupracovníci jeho poradce Bannona. Snaží se tak odvést pozornost od vyšetřování členů jeho týmu, které mu dělá problémy.

Drží se osvědčeného receptu, popsaného v kultovním filmu Vrtěti psem: Když se chcete zbavit aféry, musíte vytvořit jinou aféru. Ve snímku Barryho Levinsona je aféra prezidenta, která se dostane na veřejnost těsně před prezidentskými volbami, překryta fiktivní válkou v Albánii.

Titul filmu je převzat ze starého vtipu: "Proč pes vrtí ocasem? Protože je chytřejší než ocas. Kdyby byl chytřejší ocas, vrtěl by ocas psem."

V tomto případě se Donald Trump snaží vrtět Obamou. A není to film, ale americká realita.

Zdroje:
Vlastní