Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Jste heterosexuál? U drah máte handicap, říká Dušek

Jste heterosexuál? U drah máte handicap, říká Dušek
zdroj: tisková zpráva

Čelná místa v Českých drahách jsou podle šéfa Svazu odborů a služeb dopravy Jaromíra Duška obsazována výhradně homosexuály. A to je podle odborářského bosse chyba.

Předseda Svazu odborů a služeb Jaromír Dušek obvinil České dráhy z toho, že jejich homosexuálním zaměstnancům je zde nadržováno. Sám s nimi sice má dobré vztahy a "léta s nimi chodí na pivo", nelíbí se mu prý ale protekce, kterou mají u Českých drah.

"Vadí mi, když z Českých drah musí kvůli homosexuálním vazbám odcházet špičkoví odborníci, aby udělali místo dalším homosexuálům, kteří přicházejí k železnici jen s pomocí homosexuálů v jejím vedení," uvedl Dušek pro pondělní Mladou frontu Dnes. Nepřímo tak zopakoval svá slova pro sobotní Lidové noviny, kde v nadázce říkal, že se bojí v budově Českých drah "ohnout se pro tužku".

Šéf Svazu tvrdí, že pokud by si heterosexuál - byť se všemi předpoklady pro výkon funkce - dělal zálusk na některou z vedoucích pozic na železnici, měl by smůlu. "Heterosexuál - to je teď ve vedení železnice handicap," říká přímo.

Primitiv a nácek

Od jeho výroků se vedení odborů diatancovalo a po Duškovi bude žádat rezignaci. O dalším postupu vedení odborových svazů rozhodne v úterý. Premiér Jan Ficher již Duškovy výroky oznámkoval jako "nejpodlejší a nejprimitivnější formu útoku". Ministr dopravy Gustáv Slamečka Duška přirovnal přímo k nacistům. "Slova pana Duška připomínají nacistickou rétoriku," reagoval ministr.

Výběr lidí podle sexuální orientace? Běžná praxe

Výběr lidí do čelných postů Českých drah je podle Duška ovlivněn právě sexuální orientací uchazečů. Mnozí z heterosexuálů museli podle odboráře opustit například i ministerstvo dopravy poté, co se do jeho čela postavil Gustáv Slamečka, taktéž homosexuál.

Dušek však zdůrazňuje, že nekritizuje homosexuály jako takové, ale pouze konkrétní z nich, kteří "škodí resortu dopravy". Za ty označil právě současného ministra dopravy Slamečku, ředitele Českých drah Petra Žaludu nebo šéfa Úřadu vlády Jana Nováka.

Inkriminovaný výrok Jaromíra Duška v sobotních LN:

„... Jinak: homosexuál Žaluda drží s homosexuálem Slamečkou, homosexuál Slamečka má vazby na homosexuála Nováka (Gustav Slamečka je ministr dopravy, Jan Novák šéf úřadu vlády - pozn. red.). A na ministerstvu dopravy je těch homosexuálů natahanejch tak dvacet a ve vedení drah tak třicet, a tihle lidé absolutně ovládají České dráhy. To mi věřte. Já tam chci založit spolek čtyřprocentní menšiny heterosexuálů, abychom měli rovné příležitosti. Můžu vám říct, že se tam bojím ohnout pro tužku na chodbě."

                                                                                                                         www.parlamentnilisty.cz