Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Jsme národ, hlásí Romové. Senátor Doubrava: Založte si stát a starejte se

Jsme národ, hlásí Romové. Senátor Doubrava: Založte si stát a starejte se
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Podle bývalých poslanců Federálního shromáždění ČSFR za Romskou občanskou iniciativu - Občanské fórum jsou Romové národ. Jejich stanovisko přednesli Zdeněk Guži, Klára Samková a Karel Holomek. Senátor Jaroslav Doubrava ale míní, že pokud jsou národ, tak ať si založí vlastní stát.

„Přesto, že každý národ má svá ústavně zaručená práva, Romové prakticky nepožívají žádných práv jako členové národa, zejména jsou vyloučeni ze skutečného rozhodování o svých vlastních věcech a nemají reálnou možnost participovat na politické moci," kritizují současnou situaci bývalí poslanci, jejichž stanovisko v pondělí přednesli Zdeněk Guži, Klára Samková a Karel Holomek. Prohlášení přišlo dva týdny poté, co Romové oznámili založení vlastní politické strany.

Podle nich by se například vládní Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách měla přeměnit v orgán romské reprezentace na základě zákona o národnostních menšinách, upravujícího též otázku romských místních samospráv, nebo aby byla zavedena pro romské děti romština do škol a je vyřešena otázka dříve zvláštních, nyní praktických škol.

Požadují rovněž, aby byl opět zařazen do programové skladby České televize magazín Romale, a to minimálně v rozsahu 45 minut týdně.

Více čtěte na Parlamentní Listy.cz