Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

John u Jílkové: Policie zpružní. Zatočíme se spáči a lenochy

John u Jílkové: Policie zpružní. Zatočíme se spáči a lenochy
zdroj: tisková zpráva

S úsměvem, s argumenty a s přehledem. Ministr vnitra Radek John se v pořadu Máte slovo nenechal rozhodit. Policii nelikviduje, zpružňuje ji. Zmizet by tak konečně měli ti policisté, kteří ráno zajedou do lesa a celý den tam spí.

Šéf policejních odborů Milan Štěpánek hřímal o "smrtící úspoře", která prý policii totálně zdevastuje. Poškrtané platy a provozní náklady totiž k ničemu jinému než k narušení bezpečnosti ve státě nevedou.

John už dříve čelil kritice, že nutné škrty v resortu vnitra povedou ke krizové situaci. Policisté a hasiči proti snižování platů masivně demonstrovali v pražských ulicích. Ministr ale trval na svém a podařilo se mu výdaje ztenčit relativně nejšetrnějším způsobem.

Policie je anorektická

Vít Vomáčka, starosta malé obce u České Lípy, s odborářem souhlasil, zvolil ovšem jemnější rétoriku. "Když snížím denní příděl stravy panu Štěpánkovi, chvíli to vydrží. Když to ale udělám paní Jílkové, tak ta to moc dlouho nevydrží," ukazoval na štíhlou moderátorku. Chtěl tím demonstrovat špatný stav bezpečnostních složek už předtím, než vůbec John začal škrtat. "Policie už byla anorektická."

A teď se ještě navíc budou rušit regionální stanice, policisté nebudou mít na benzin a honit silniční piráty budou nejspíš pěšky. "Proškrtací" část diskutujících se pousmála.

Celý článek na ParlamentniListy.cz