Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

John s Bártou ministry neudrží. Půjdou z kola ven a zabrání volbám

John s Bártou ministry neudrží. Půjdou z kola ven a zabrání volbám
zdroj: Mediafax

Budoucnost Věcí veřejných v koalici s TOP 09 a ODS je nejistá. Zatímco TOPka jasně dala najevo, že se jí aféry točící se okolo VV a jejich nahrávek silně nelíbí, Radek John jedním dechem požaduje dodatek ke koaliční smlouvě a druhým dodává, že premiér Nečas nedrží slovo.

Mají Věci Veřejné vůbec ještě šanci udržet se, byť pouze dvěma ministry, v koaliční vládě? Podle oslovených politologů asi těžko, VV budou muset stůj co stůj vládu opustit. Předčasné volby si ale dovolit nemohou. Stejně jako zbytek koalice včetně TOP 09, která by ze současné krize vyvázla s nejmenšími šrámy.

"Po neděli je ještě pravděpodobnější, že VV budou muset vládu opustit. Nikdo z koaličních partnerů, a TOP 09 to podle mě naznačuje jasně, je tam nechce. VV tak odejdou, zůstanou ve sněmovně a zabrání tak předčasným volbám," řekl k poslednímu překotnému vývoji na politické scéně ParlamentnímListům.cz politolog Rudolf Kučera.

Nechali tam prý to nejhorší

Že by nejmenší strana koalice dotlačila své partnery k tomu, aby získala ztracené dva resorty, byť i jiné než původně, je podle Kučery nepředstavitelné.

"Ti dva, co tam zůstali, mám na mysli Josefa Dobeše a Kamila Jankovského, jsou přeci mnohem horší, než ti, co museli odejít. Pro vládu ale bude taková situace nelehká, pokud bude chtít něco prosadit, bude muset s VV hodně vyjednávat, budou to těžké tři roky," odhaduje Kučera budoucí vládnutí kabinetu Petra Nečase.

Jeho kolega Zdeněk Zbořil konstatuje, že koaliční smlouva je nyní personáliemi tak narušená, že se vlastně vůbec nedodržuje. "První to porušil premiér Nečas, v té koaliční smlouvě je jasně psáno, že se ministři, popřípadě náměstci budou měnit po dohodě. Dodatek ke smlouvě je tedy absolutně nutný. Ty strany se musí dohodnout, jaké instrumenty budou používat v případě dalšího sporu. A že přijde, o tom nepochybuji," řekl ParlamentnímListům.cz Zbořil.

Vrátí se scénář ze začátku aféry Kočí...

V otázce existence VV ale vidí jako reálnější jinou variantu. "Loajalita uvnitř VV je podle mého tak malá, že dojde k jejich rozdělení. Tedy přesně tomu, o čem se spekulovalo na začátku kauzy Kristýny Kočí. Část poslanců VV pak může spolupracovat s vládou na úplně jiné platformě, třeba i výměnou za zajímavé posty. Pokud se jim však v klubu podaří udržet jednotu, mohou si i jako VV nějaké postavení v rámci koalice znovu vydobýt. Nebudou to ale místa ministrů a v očích veřejnosti to bude handrkování o funkce, takže jejich jednota jim může paradoxně zlomit vaz," míní politolog s tím, že o kompatibilitě VV se zbývajícími dvěma stranami, TOP 09 a ODS, měl pochyby od počátku.

...nebo klausovsko- zemanovský recept na klid?

Tím jediným, co se podle Rudolfa Kučery nedá očekávat vůbec, jsou předčasné volby. "To by se tam muselo stát něco opravdu velkého. I TOP 09, o které se říká, že by z předčasných voleb vyšla asi nejlíp z trojkoalice, si uvědomuje, že má své ministry na dvou nejkritizovanějších postech - MPSV a financích. I proti nim by se v případě voleb obrátil ten hněv veřejnosti. Ta vláda pojede dál a bude to kabinet fungující v duchu hesla "držet se za každou cenu," odhaduje pro ParlamentníListy.cz Kučera s tím, že dosti reálnou variantou, o které se ale příliš často nemluví, je většinová vláda ČSSD a ODS.

"Ona ČSSD sice ostřeluje vše, co vláda v oblasti reforem plánuje, ale byli by hloupí, kdyby zdarma takto body nezískávali. Přitom ty reformy se dají pružně upravit a mezi ODS a ČSSD nejsou nyní nějaké zásadní rozpory, mají tu spoolupráci navíc vyzkoušenou," upozorňuje Rudolf Kučera.

TOP 09 se v neděli večer zavázala, že bude po VV požadovat vyjasnění jejich stranických financí.

Celé prohlášení TOP 09 a STAN:

TOP 09 a Starostové žádají své koaliční vyjednavače, aby důrazně vyzvali zástupce Věcí veřejných ke zveřejnění veškerých dokladů o účetnictví a financování jejich strany za rok 2010 a věrohodnou prezentaci transparentního financování volební kampaně i provozu strany. Věci veřejné musí veřejnost přesvědčit, že na jejich vlastním financování neleží žádný stín. Ulpí-li na kterékoli z koaličních stran podezření z netransparentního financování stranické činnosti, jsou veškerá prohlášení o protikorupční strategii vlády jen komickou karikaturou.

TOP 09 a Starostové se kloní k pokračování koaliční spolupráce. Očekávají však, že Věci veřejné upustí od svého současného politického stylu „opozice v koalici" a budou podporovat klíčové reformní návrhy z dílny ministra zdravotnictví, ministra práce a sociálních věcí a ministra financí, které vycházejí z programového prohlášení společné vlády.