Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

John: ODS ztrácí Prahu, budeme bojovat o primátorské křeslo

John: ODS ztrácí Prahu, budeme bojovat o primátorské křeslo
zdroj: tisková zpráva

Lídr Věcí veřejných Radek John je odhodlán odstranit z radnice Prahy 5 současného starostu Milana Jančíka (ODS). John představil „dvojitý průzkum“ renomovaných agentur, který má dokazovat jak propad preferencí ODS, tak i vzestup VV.

Růst volebních preferencí VV je v hlavním městě podle průzkumu takový, že by straně umožňoval i boj o primátorské křeslo.

„Praha ztratila modrý závoj a ODS už nemá Prahu," tvrdí šéf strany Radek John. Změny na volební mapě Prahy jsou prý podle průzkumu agentury STEM/MARK z počátku ledna tak dramatické, že VV raději nechala u společnosti Factum Invenio provést průzkum ověřovací. „Teprve téměř naprostá shoda čísel nás přesvědčila, že to můžeme představit veřejnosti," dodal John.

Dvě třetiny Pražanů chtejí změnu

Podle průzkumu žádá změnu na pražském magistrátě 62 procent dotázaných. Volbu VV zvažuje 31 procent z nich, přičemž 14 procent by VV volilo určitě. „To je jedenáct křesel, takže bychom se klidně mohli účastnit boje o primátorské křeslo," komentuje čísla John.

Zcela jiná je pak situace na Praze 1. Tam by VV podle všeho mohly být po podzimních komunálkách vedoucí politickou silou, volit je totiž chce 37 procent dotázaných. „Tady je vidět naše práce na radnici, především odvolání Petra Hejmy z postu starosty a nástup našeho člena Jaroslava Škárky do zdejší finanční komise, kde začal odhalovat hrozivé hospodaření radnice," řekl ParlamentnímListům.cz John.

Na Praze 5 proti Jančíkovi i Laudátovi

V páté městské části, na které Johnovi extrémně záleží kvůli záměru porazit v podzimních volbách starostu Milana Jančíka, mají pak VV podle průzkumu šanci získat 24 procent hlasů, přičemž stejného výsledku dosáhla i ODS a TOP 09. „Přitom dvě nejméně populární osobnosti jsou podle občanů pětky právě Jančík a také František Laudát z TOP 09," konstatuje John.

Do týdne prý také splní slib přestěhovat se na Prahu 5. „Vypadá to dobře. Neustále mi nabízeli Stodůlky, což je ale Praha 13. Já ale neustále trval na tom, že chci spadat pod působnost smíchovské radnice," dodal.

John také upozornil na snahu občanských demokratů na zvýšení počtu pražských volebních obvodů na sedm. "To uškodí malým stranám, včetně parlamentních, VV to už ale ohrozit nemůže. VV už nejsou malou stranou," říká John.

Herzmann nadšení koriguje

Práci výzkumníků s Johnem prezentoval i ředitel Factum Invenio Jan Herzmann. Ten však Johnovu důvěru ve volební úspěch strany poněkud relativizoval.

„Ta nespokojenost s prací pražského magistrátu je podle našich čísel dlouhodobá. Ani to ale v roce 2006 nezabránilo opakování vítězství ODS," uvedl Herzmann s tím, že hovořit v případě ODS o ztrátě Prahy považuje za předčasné, jelikož v rámci celorepublikových preferencí je Praha nadále baštou ODS.

První průzkum v režii agentury STEM/MARK proběhl na vzorku 2400 respondentů starších osmnácti let. Ti odpovídali nejen ve věci volebních preferencí, ale hodnotili i jednotlivé osobnosti politického života ve své městské části. Druhého, ověřovacího průzkumu na objednávku VV, který výsledky prvního potvrdil, se pak účastnilo 508 osob.

                                                                                                                        www.parlamentnilisty.cz