Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Ježek: Mediální rady a prezident? Klause se bojím. Jakl se směje

Ježek: Mediální rady a prezident? Klause se bojím. Jakl se směje
zdroj: Mediafax

Bývalý ředitel Českého rozhlasu Vlastimil Ježek poskytl rozhovor serveru ParlamentníListy.cz týkající se krize v Českém rozhlase, kdy již téměř osm měsíců instituce nemá kompletní radu, která zatím nezvolila generálního ředitele rozhlasu. Redakce se obrátila i na předsedu Stálé komise Senátu pro sdělovací prostředky Jiřího Oberfalzera.

Rada Českého rozhlasu má mít totiž za normálních podmínek devět členů, má jich však pouze pět. Třem skončilo funkční období na konci února. Zákon rovněž říká, že pokud generální ředitel odejde z funkce, je rada povinna zvolit nového generálního ředitele do tří měsíců. Rada zatím pouze jmenovala prozatímním ředitelem Petera Duhana. Řádného generálního ředitele totiž musí zvolit dvě třetiny všech radních.

Sněmovna je odpovědná za porušování zákona

Vlastimil Ježek míní, že zákon je porušován díky nečinnosti sněmovny, která je hlavním viníkem současného stavu, kdy Český rozhlas nemá generálního ředitele. „Kdyby sněmovna normálně fungovala, mohlo být všechno v pořádku, jenomže ona měla jiné starosti než zabývat se obsazením Rady Českého rozhlasu. A nová sněmovna se chová stejně. Po volbách už máme pěknou řádku měsíců a rada stále kompletní není," řekl ParlamentnímListům.cz Ježek.

Celý článek na ParlamentniListy.cz