Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Je tady 1. máj. Připravte se na petice, těžkooděnce a pochody radikálů

Je tady 1. máj. Připravte se na petice, těžkooděnce a pochody radikálů
zdroj: tisková zpráva

První květnový státní svátek bude v Česku jako tradičně bouřlivý. Na pochod se tento den vydají anarchisté i extremisté. A slavit jej budou jako obvykle hlavně levicové strany.

První máj bude mít stejně jako v minulosti i letos mnoho podob. Kromě tradičního svátku lásky a práce, který letos vyšel na neděli, tak bude i ve znamení protestních a jiných politických akcí. Kromě pokládání květin u památníku Česko čekají i akce anarchistů nebo demonstrace krajně pravicové Dělnické mládeže. Do akce se proto chystají stovky policistů.

Začne to komunisty

Praze budou letošní oslavy zřejmě klidnější než loni, kdy v tomto období vrcholila předvolební kampaň. Na dopolední hodiny plánují vzpomínkové akce komunisté a sociální demokraté. Zástupci KSČM se sejdou jako již tradičně už v devět hodin ráno na pražském Výstavišti. Ostatně právě za socialismu patřil první máj k nejoslavovanějším svátkům. Komunisté tak tento zvyk neopustili ani více než dvacet let po sametové revoluci.

V poledne má na Císařské louce začít tradiční anarchistický May Day festival. Pořadatelé slibují kromě hudebních vystoupení rovněž divadlo, přednášky, workshopy a promítání filmů.

V Praze se na prvního máje uskuteční ale i další akce, tentokrát protestní. Na pochod metropolí se - taktéž tradičně - vydají anarchisté. Ti by se mohli setkat v 10:30 s představiteli ČSSD u památníků na Střeleckém ostrově, kteří tam mají rovněž naplánovanou akci.

Celý článek na ParlamentniListy.cz