Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Japonsko řeší prázdná golfová hřiště. Postaví na nich solární panely

Japonsko řeší prázdná golfová hřiště. Postaví na nich solární panely
Péče o golfová hřiště je náročná a bez hráčů finančně neudržitelná (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Japonsko po Fukušimské katastrofě v roce 2011 hledá alternativní způsoby výroby elektřiny. Jako ideální řešení se jeví úprava nevyužívaných golfových resortů na pole se solárními panely, píše deník The Independent. Po opadnutí golfového boomu totiž zůstaly v zemi stovky opuštěných hřišť, na kterých už nemá kdo hrát.

V době rozmachu japonského zájmu o golf vznikaly stovky hřišť. Když však bublina splaskla a zájem opadl, provozovatelé nebyli schopni ufinancovat náročný provoz a hřiště tak často leží ladem.

Toho chce využít nadnárodní energetická společnost Kyocera, která minulý týden oznámila, že plánuje na bývalém golfovém hřiště v Kjótské prefektuře postavit rozsáhlou solární farmu. Hotová by měla být v září 2017 a bude schopná vyrábět přes 26 tisíc megawatthodin ročně, což vystačí na běžný provoz zhruba 8100 místních domácností. 

Ještě větší solární elektrárnu pak plánuje Kyocera vystavět v prefektuře Kagošima, měla by ročně produkovat ještě čtyřikrát víc elektřiny.

Problém s prázdnými hřišti se snaží jejich majitelé vyřešit různými způsoby. Nejčastěji na pozemcích vznikají bytové komplexy nebo parky. Díky rozloze a dostatku přímého slunce jsou však pro umístění solárních panelů přímo ideální. 

Japonským modelem se zřejmě budou v nejbližších letech inspirovat i provozovatelé golfových hřišť ve Spojených státech, protože i tam má pokles zájmu o tento sport neblahý vliv na vytíženost hřišť.

Zdroje: