Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Japonci zatkli umělkyni za šíření své vulvy na internetu

Japonci zatkli umělkyni za šíření své vulvy na internetu
Japonská umělkyně v kajaku, který má tvar její vulvy | zdroj: Megumi Igarashi

Japonská umělkyně Megumi Igarašiová skončila v rukou policie kvůli tomu, že e-mailem poslala údaje, ze kterých šlo věrně reprodukovat její vulvu ve 3D formátu. Hrozí ji až dva roky za mřížemi. 

Dvaačtyřicetiletá umělkyně vystupující pod pseudonymem 'Rokudenashiko', což se dá volně přeložit jako 'holka nanic' vybrala prostřednictvím crowdfundingu peníze, aby mohla vyrobit kajak intimních tvarů. Smyslem tohoto – na první pohled podivného – uměleckého projektu byla detabuizace pohlavních orgánů.

Vše dopadlo dobře a těm, kteří jí na to přispěli, poslala Igarašiová za odměnu data k reprodukci jejích jemných partií ve 3D.  

Tokijská policie to ale kvalifikovala jako "elektronickou distribuci obscénního obsahu" a proti Igarašiové zasáhla. Umělkyně s tím však jednoznačně nesouhlasí. "O obscénnost vůbec nejde," prohlásila a dodala, že citlivá data poslala zdarma a nešlo tedy o obchodní transakci. Podle policie ale za citlivá data dostala odměnu milion jenů.

Ačkoli se celá věc může jevit jako banální, umělkyně čelí dvěma rokům vězení a pokutě 2,5 milionu jenů, což je v přepočtu asi 500 tisíc českých korun. Celá věc je o to absurdnější, že japonské úřady nedávno smetly ze stolu návrh na zákaz pornografických snímků v manga komiksech a animovaných snímcích.

Sama autorka k tomu na svém webu dodává, že "ženské genitálie jsou v japonské kultuře stále tabu". Její tvorba se v tomto ohledu dá chápat jako gesto s cílem větší emancipace žen. Kromě kajaku ve tvaru vulvy má na svém kontě obal iPhonu a sérii soch inspirovaných stejnou tématikou. 

Zdroje:
Vlastní, artnet