Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Janeček zavítal do rodného města. V Plzni hledal spojence

Janeček zavítal do rodného města. V Plzni hledal spojence
Karel Janeček v Plzni | zdroj: pozitivnievoluce.cz

V pořadí dvanáctou zastávkou na turné podnikatele a mecenáše Karla Janečka po krajských městech byla v pondělí 19. listopadu 2012 Plzeň. Večerní diskuse s širokou veřejností o projektu nazvaném Pozitivní evoluce se konala ve Společenském sále domu Alfa Plzeň.

Petr Horký představuje krásnou, kultivovanou a chytrou moderátorku Ivu Kubelkovou a Iva Kubelková představuje elegantního moderátora Petra Horkého. Oba vítají na pódiu Karla Janečka. Ten pěti stům přítomných v nabitém sále vysvětluje, proč si přál být vědcem, proč založil nadační fond na podporu vědy a výzkumu, proč založil Nadační fond proti korupci a proč uvedl v život projekt Pozitivní evoluce.

Spoluzakladatelé Pozitivní evoluce Ctirad Hemelík a Tomáš Marada připomínají, čím Pozitivní evoluce začala, a prozrazují, že 23. listopadu bude v pražské Lucerně zveřejněno, jak bude celý projekt pokračovat. Karel Janeček objasňuje svůj návrh změny volebního systému, který je součástí projektu Pozitivní evoluce. Všichni dohromady posuzují, jakou má tento návrh šanci na prosazení. Ne malou.

Ctirad Hemelík a Tomáš Marada uvolňují křesla na pódiu socioložce Jiřině Šiklové a režisérovi Feru Feničovi. Oběma hostům se to tu „zatím poslouchalo dobře“. Jiřina Šiklová se sama počítá mezi pozitivní devianty. Fero Fenič nedokáže posoudit, jestli je zmíněný návrh změny volebního systému nejlepší ze všech, ale považuje za přínosné, že vznikl.

Hlas z publika: Je to sympatické hnutí, ale připomíná mi to povídání někde na základní škole, mám návrh, nemohla by vzniknout přechodná politická strana, která by dokázala udělat ty změny, o kterých sníte? Karel Janeček: Založit stranu na přechodnou dobu nelze. Fero Fenič: Pánovi z publika rozumím, ale stavět novou politickou stranu by bylo opravdu těžké. Jiřina Šiklová s předřečníkem souhlasí, ale stejně si myslí, že jestli tento národ přežije jako slušný národ, bude to díky městským knihovnám a ženským, které je obsluhují. Potlesk.

Jiřina Šiklová: Pane Janečku, ale aby se změnil volební zákon, bylo by třeba nejdřív změnit ústavu. Karel Janeček: To se dá stihnout za dva měsíce. Fero Fenič: Pokud je vůle. Potlesk. Pavel Lávka z publika navrhuje průběžný volební systém: Volilo by se pomocí internetu, každý volič by mohl dostat třeba deset hlasů, za měsíc by se to spočítalo, vítěz by dostal funkci, ale po čase, až by se to znovu spočítalo a více hlasů měl někdo jiný, by „starého vítěze“ nahradil vítěz nový. Návrh se u mluvčích na pódiu nesetkal s kladnou reakcí.

Pán z publika: To jsou hezké řeči, které tady vedete, ale chybí mi v tom čin. Pojďte se vsadit, že volby v příštím roce budou podle starých not. Zorganizujme odpor, založme Alianci pozitivních sil, která změnu opravdu prosadí. Karel Janeček: Tady nechybí čin, my s ním přicházíme, případnou podporu vaší aliance zvážíme.

Hlas z publika: Zaznělo tu mnoho idealistických, až utopických názorů. Evoluce je ale většinou záležitostí mnoha let. Rychle se věci měnily jedině revolucí, ale to byly většinou změny k horšímu. Pokud chcete užitečnou změnu opravdu prosadit, je třeba podpořit konkrétní stranu nebo konkrétní lidi v ní, jak jinak byste chtěl změnu prosadit? Karel Janeček: Když vznikne široká společenská podpora našemu návrhu, stranám nezbude nic jiného, než aby změnu volebního zákona rychle odhlasovaly. Pán ze sálu: V nevládních organizacích jsou dva miliony lidí, ti by třeba mohli pomoci. Naše občanské sdružení má veselý autobus, říkáme mu Dobrobus, objíždíme s ním města a vesnice, ten vám nabízíme k použití.

Poslední slova

Karel Janeček: Děkuji vám, že jste sem přišli, klíčové je teď to, abyste šířili pozitivní vlny mezi dalšími lidmi. Jiřina Šiklová: Jsem ráda, že jsem sem jela, někteří tady jste takoví jurodiví. A jurodivý znamená trochu blázen a trochu svatý. Fero Fenič: Celou naši civilizaci posunovaly dopředu ideály, věřím, že i ty ideály, které tu dnes byly vyřčené, nás posunou dopředu.

Zdroje:
pozitivnievoluce.cz