Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Janáčková: Romové možná ´žhářský útok´ fingovali

Janáčková: Romové možná ´žhářský útok´ fingovali
zdroj: tisková zpráva

Nezařazená senátorka Liana Janáčková uvedla, že žhářským útokem poškozená rodina z kolonie Bedřiška dluží městu Ostrava desítky tisíc na nájmech a poplatcích, a že byl možná útok jen fingovaný.

„Myslím si, že nejsou oběti," uvedla Janáčková na adresu rodiny Podraných, kterým před časem vlétla do bytu zápalná láhev. V místnosti právě spala čtrnáctiletá dívka, takzvaný Molotovův koktejl se naštěstí nerozbil a podařilo se ho uhasit.

Možná to nahráli

Liana Janáčková, starostka Ostravy - Mariánských Hor a Hulváků v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu zopakovala své tvrzení, že má informace o snaze rodiny emigrovat, pročež se prý její členové mohli pokusit nafingovat útok, aby snadněji získali azyl. I policie prý pracuje s podobnou variantou.

Senátorka Janáčková rovněž připomněla, že Dušan Podraný dříve pracoval jako zprostředkovatel komunikace mezi radnicí a romským etnikem. Kvůli nelibosti samotné komunity pak byla spolupráce ukončena. 

Stavět či nestavět ghetta, toť otázka

Starostka mimo jiné zpochybnila i nynější politiku integrace romského obyvatelstva. „Nevím, jestli existuje někde recept, zda vyvářet ghetta, či se pokoušet o integraci," uvedla. Dodala, že k založení kolonie Bedřiška, kam nechala soustředit problematické nájemníky z obecních bytů, ji vedly stížnosti obyvatel města. Prý bylo v plánu později začít stavět nové domky místo stávajících dělnických ubytoven, ovšem město podle Janáčkové nesehnalo potřebné finance.

„Kumar Wishwanathan se ukáže jen tam, kde je televize," kritizovala senátorka Janáčková lidskoprávního aktivistu a zástupce napadené rodiny Podraných. Jeho slova o nepřístojných podmínkách na Janáčkovou spravované radnici označila za tvrzení typu „jedna paní povídala".

Topolánek měl lépe volit slova

Během rozhovoru pro Radiožurnál Liana Janáčková kritizovala šéfa své bývalé strany ODS Mirka Topolánka za jeho urážlivé vyjádření na adresu židů a homosexuálů. „Ta slova jsou volena velmi, velmi nešťastně," uvedla. Vzápětí ale dodala, že kvůli současné módě politické korektnosti „máme strach si cokoliv říct." 

Na závěr Janáčková oznámila, že hodlá obhajovat své senátorské křeslo a nemá v plánu slevit ze svých výroků na adresu Romů. „Pokud někdo nectí naše zákony, o toho se nemám co starat," shrnula svůj postoj.

                                                                                                                        www.parlamentnilisty.cz