Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jaká jsou nejdražší koření? Používáte je každý den

Jaká jsou nejdražší koření? Používáte je každý den
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

To, že je šafrán nejdražším kořením na světě, ví téměř každé malé dítě. Ne každý ho ale má doma a pravidelně používá. Zato většinu z deseti nejdražších koření používáme pravidelně, jen nám to při koupi malého sáčku nepřijde. Třeba pepř…

1. Šafrán

Neexistuje způsob, jak sklidit čnělky šafránu jinak než ručně. Každá rostlina má dvě až tři. Na půl kila koření bychom je potřeba "očesat" sedmdesát tisíc květin. Není se tak co divit, že jeho cena loni na trhu dosahovala 2868 dolarů (68 tisíc korun) za kilogram. Je to sice pokles o tři procenta oproti předchozím rokům, ale i tak jde o částku 13krát vyšší než za koření, jež obsadilo druhé místo – vanilku.

Vysoká cena a nedostatek vedou často k tomu, že se k zákazníkům dostávají často padělky. Většinou jako náhrada slouží světlice barvířská neboli saflor, označovaná jako "turecký šafrán". Chuť samozřejmě příliš nenapodobí, ale jako barvivo poslouží stejně.

2. Vanilka

Za vysokou cenu vanilky může hlavně náročnost jejího opylení a – stejně jako v případě šafránu – nelze sklízet strojově. Největším producentem vanilky je Mexiko, které má oproti jiným zemím výhodu: jen tam žije malá včelka melipona, která jako jediná zvládne květy vanilky opylovat. Pokusy přenést ji do jiných zemí nevyšel, v jiném prostředí nepřežila.

Opylování tak mimo Mexiko musí pěstitelé dělat ručně, většinou pomocí tenké bambusové tyčky. Mají na to navíc jen pár hodin, protože liánová rostlina kvete jen velmi krátce. Po celé té námaze a hlídání musí navíc počkat dalších osm měsíců, než vanilkové lusky dozrají. A pak je sklidit ručně.

Po Mexiku je největším producentem Madagaskar, jehož výrobní potíže loni zvedly cenu jeho vanilky o 129 procent 224 dolarů (5300 korun) za kilogram. A kvůli špatnému období květu se letos čeká špatná úroda, což cenu ještě zvýší.

3. Černý kardamom

Ve skleníku lze vypěstovat ledacos, ale tropické volně rostoucí rostliny kardamovníku uhynou, pokud nebudou mít méně něž 300 deštivých dní v roce a teploty pod 10 stupňů. Tři metry vysokou rostlinu lze sice už alespoň pěstovat na pantážích vedle pralesů, ale tobolky se opět musí sbírat ručně.

Je nedílnou součástí asijské kuchyně a spíš než sladkou má těžší a lehce zauzenou chuť. V Česku je k dostání spíše výjimečně. Sice cena černého kardamomu stojí o 36 procent méně než loni touto dobou, ale stejně vyjde na 16 dolarů (380 korun) za kilogram.

4. Bílý pepř

Černý, zelený, červený i bílý. Pepř může hrát všemi barvami a přitom jde stále o jednu a tutéž popínavou rostlinu pocházející z jižní Indie a Srí Lanky. Jen se každý z jejích produktů získává jinou technologií.

Bílý pepř je z nich nejdražší, protože jde o jádro bobule, která musí zcela dozrát. Zralá červená slupka se po namočení odloupne a bílé zrnko se usuší. Kilogram bílého pepře se na burze prodává za 13 dolarů.

5. Skořice

Koření, která má i výrazné léčivé účinky, je aromatická kůra ze stálezelených tropických stromů skořicovníků. Jako léčivo a koření skořici znali a používali už lidé ve starověku. Zatímco hodnota jiných drahých koření v uplynulém roce klesla, cena za skořici vypěstovanou na Srí Lance za poslední rok vzrostla o 10 procent na 9,70 dolaru (310 korun) za kilogram.

6. Hřebíček

Bez sušených nerozvinutých poupat stromu hřebíčkovce vonného si nelze představit Vánoce ani svařené víno. Kromě výrazné chuti má hřebíček také silné léčivé, protizánětlivé a afrodiziakální účinky. Cena koření pěstovaného v Indii oproti roku 2014 poklesla o 22 procent. I tak je ale se svými 9,40 dolaru (225 korun) za kilogram šestým nejdražším.

7. Muškátový květ

I když název říká něco jiného, muškátový květ rozhodně není květem. Jde o červený masitý míšek, který kryje semeno plodu muškátovníku vonného. Jednoduše řečeno jde o jeden z obalů toho, co si kupujeme jako muškátový oříšek.

Po usušení má zlatavě žlutou barvu a sladce-kořeněnou a pryskyřičnatou chuť, která je ale trochu jemnější než u oříšku. Sice cena oproti předchozímu roku ztratila 38 procent, ale i tak stojí na burze kilogram 9,10 dolaru (215 korun).

8. Zelený kardamom

Když už se v běžných českých obchodech prodává kardamom, je to většinou jeho zelená varianta. Na rozdíl od svého černého jmenovce má svěží citrónovo-květinovou chuť s lehkou příměsí kafru a eukalyptu. Používá se do sladkých indických dezertů či k dochucení černého čaje a kávy. Je zhruba o polovinu levnější než černý, kilogram vyjde na 8,40 dolaru (200 korun).

9. Černý pepř

Koření, které používáme denně a kde kdo ho neumí správně dávkovat, patří mezi desítku nejdražších koření na světě. Jestliže bílý pepř je jádro pepřové bobule, černý je nezralá, která se krátce povaří a pak usuší. Byť se to při ceně balení nezdá, černý pepř vypěstovaný na Vietnamu, který tvoří třetinu světové produkce, se prodává za 7,70 dolaru (182 korun) za kilogram.

10. Nové koření

Plody pimentovníku pravého pocházejícího z Mexika mají různé názvy, třeba jamajský nebo hřebíčkový pepř. V Česku ho známe jako nové koření. Přívlastek hřebíčkový si získal díky své chuti, která je ostrá a palčivá, připomíná hřebíček, skořici i pepř.

Důkazem toho, že rozhodně nepatří mezi levné koření, dokazuje i to, že na něj byla ve 20. letech v Československu uvalena přepychová daň na luxusní zboží. Kilo klíčového koření karibské kuchyně vyjde na 6,40 dolaru (150 korun).

Zdroje:
The Telegraph