Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Jak změnit dodavatele krok za krokem

Jak změnit dodavatele krok za krokem
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Při pohledu na fakturu za energie se vám protáčí panenky a přemýšlíte o tom, že už je možná na čase změnit dodavatele energií? Přečtěte si náš jednoduchý návod, jak změnu uskutečnit a nespálit se. Je to jednoduché a úspora se může ročně vyšplhat na několik tisíc korun.

1. Spočítejte si úsporu

Od změny dodavatele v první řadě očekáváme, že na energiích ušetříme. Nezávislé srovnání dodavatelů energií a jednotlivých úspor, můžete získat rychle a přehledně na nezávislém portálu Srovnam.cz, který srovnává cenové nabídky plynu a elektřiny bez toho, abyste museli někam zadávat své kontaktní údaje.

2. Vybraného dodavatele si raději prověřte

Vysoká úspora vždy neznamená, že u dodavatele získáte i výhodné smluvní podmínky. Proto si raději zjistěte, čím je nízká cena u dodavatele podmíněná. Často to bývá např. úvazek odběru energií na několik let.  Portál Srovnam.cz právě na takové smluvní podmínky a další fígle upozorňuje. Velmi rychle tak zjistíte, jakou cenu za jakých podmínek u jednotlivých dodavatelů můžete získat. Smlouvy na dobu neurčitou mají velkou výhodu v tom, že vás nijak nezavazují, a vy tak máte svobodnou volbu od dodavatele kdykoliv bez skrytých sankcí odejít.

3. Připravte si všechny podklady

Pro spočítání možné úspory a samotnou změnu dodavatele budete potřebovat poslední fakturu a ideálně také smlouvu se stávajícím dodavatelem. Bude totiž potřeba zjistit, jaké jsou podmínky odstoupení od smlouvy s vaším současným dodavatelem. 

4. Kontaktujte vybraného nového dodavatele energií

Nyní můžete zahájit samotný proces změny dodavatele. V dnešní době můžete již u většiny dodavatelů vše vyřešit i z pohodlí domova přes internet či zákaznickou linku. Pokud si nevíte rady např. s termínem konce platnosti vaší stávající smlouvy, nový dodavatel by vám měl pomoci se ve smluvních dokumentech orientovat a toto datum nalézt.

5. Pročtěte si a podepište smlouvu

Od dodavatele dostanete smluvní dokumenty (smlouva, obchodní podmínky, ceník, případně plnou moc), které si v klidu pročtěte, a pokud budete se všemi podmínkami souhlasit, tak teprve pak podepište a zašlete dodavateli. Někteří dodavatelé poskytují zdarma kurýra, který originály dokumentů přiveze zákazníkovi k podpisu a zase zpět odveze dodavateli.

6. Šetřete

Nyní si již můžete užívat ušetřené peníze!

Zdroje:
Inzerce