Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Komentář: Jak zákaz kouření ohrožuje planetu a naše zdraví (pozor, sarkasmus!)

Komentář: Jak zákaz kouření ohrožuje planetu a naše zdraví (pozor, sarkasmus!)
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

V poslední době často skloňovaný a diskutovaný návrh na plošný zákaz kouření v restauracích si našel mnohé zastánce i odpůrce. Jedni argumentují ochranou pracujících v pohostinství a celkovému negativnímu dopadu na zdraví spolustolovníků. Druzí hovoří o nedotknutelnosti osobního vlastnictví a práva provozovatele stanovit si podmínky v podniku sám. Problematika však přináší další, mnohem fatálnější společenské důsledky globálního rázu. 

Americký populárně vědecký seriál South Park již v roce 1999 upozornil na dvojí nebezpečí v souvislosti s lidskou flatulencí. 

Vědecký pracovník horského městečka ve státě Colorado Randy Marsh v jednom z pokračování kreslené série přišel s nezvratnými důkazy o tom, že metan, který vzniká jako vedlejší produkt při trávení, má při větší koncentraci vlastnost samovznícení. 

V souvislosti s připravovaným zákonem by to potom mohlo znamenat, že jedinci, kteří běžně tělesné pachy maskují kouřem z cigaret, by ze studu před spolustolovníky plyny zadržovali do takové míry, že by jim hrozila exploze.

Nabízí se řešení s vyčleněním místa pro kuřáky, kde by si též mohli ulevit bez společenského faux pas, i to však nese svoje úskalí. Soustředěné uvolňování methanu do ovzduší negativně ovlivňuje ozonovou díru a dochází tak ke skleníkovému efektu, který mimo jiné způsobuje globální oteplování.

České větry svět příliš neohrožují

Malé ostrovní země v Tichém i Indickém oceánu se již nechaly slyšet, že jsou striktně proti uzákonění návrhu českého ministerstva zdravotnictví. Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) je však toho názoru, že země velikosti České republiky nemá na globální klima zásadní vliv. Navíc obdobný zákaz už bez větších problémů a případných klimatických změn zavedly početnější země Evropské unie jako Spojené království nebo Španělsko.

EPA ale upozorňuje na riziko plošného zákazu v nejlidnatější Číně a Indii. V obou zemích žije vysoký počet kuřáků a při naplnění výše zmíněných rizik by mohlo dojít k bezprecedentní humanitární katastrofě. Sousedící Bangladéš upozornil, že v důsledku vzestupu mořské hladiny by byl nucen přesídlit až desítky milionů lidí a po okolních státech by požadoval mnohamiliardové odškodné za ztrátu části suverénního území. Další země jako Maledivy či Nauru by potom mohly zcela zaniknout.

Koncensus v rámci zjištění Randyho Marshe zachovává většina odborné obce. Vliv člověka na globální klima například ale zcela odmítá ex-prezident Václav Klaus, který ač nekuřák je zároveň odpůrcem těchto regulací. Na druhou stranu poslední průzkumy hovoří o tom, že i většina kuřáků by tuto novelu uvítala, případně jim zásadně nevadí.

Rozšiřuje se i názor, že stačí, když se kuřáci a nekuřáci budou k sobě a okolí navzájem chovat ohleduplně a to jak při kouření, tak při flatulenci. Dá se očekávat, že diskuze k návrhu zákona tak bude i nadále pokračovat.

Zdroje:
Vlastní