Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Jak rozhněvaný venkov dokáže pohřbít Londýn a jiná ponaučení z výsledků referenda

Jak rozhněvaný venkov dokáže pohřbít Londýn a jiná ponaučení z výsledků referenda
Výtvarník David Černý měl vizionářskou myšlenku, když ve své Entropě úmyslně vynechal Velkou Británii. Po referendu dostává její prázdné místo vlevo nahoře nový rozměr | zdroj: Profimedia

Britové ignorovali všechna ekonomická varování a odhlasovali si vystoupení z Evropské unie. Buď jim nevěřili, nebo si mysleli, že jim ten risk stojí za to. Vztek na neschopnost vlády čelit migraci byl silnější… Jaká přinesl výsledek referenda o brexitu ponaučení?

Rok poté, co se mu povedlo dovézt konzervativce ke sladkému vítězství ve volbách, jsou dny Davida Camerona ve funkci spočítané. V pátek ráno zklamaně oznámil svou rezignaci, skončit by měl na podzim.

Všechny jeho předchozí úspěchy budou zapomenuty, v učebnicích dějepisu se o něm bude vždy učit jenom jako o "premiérovi, který ztratil Evropu", píše server Politico. A nejen to, může být i premiérem, který ztratil Skotsko a možná dokonce i Severní Irsko. Jen kvůli jednomu referendu…

Jeho stranický oponent, bývalý londýnský starosta Boris Johnson, který se hrdě bil za brexit, může naopak slavit "Den nezávislosti".

Už v šest hodin ráno SEČ bylo jasné, že Skotsko jednoznačně zvolilo "zůstat". "Z tohoto hlasování jasně vyplývá, že obyvatelé Skotska vidí svou budoucnost jako součást Evropské unie," uvedla v prohlášení po sečtení všech skotských obvodů první ministryně Skotska Nicola Sturgeonová.

Pro zachování členství hlasovalo jednomyslně i Severní Irsko a tak nepřekvapí, že se stejně rychle nechal druhý nejvýše postavený severoirský politik, Martin McGuinness ze separatistické strany Sinn Féin, slyšet, že by se mělo vypsat referendum o sloučení s Irskem.

V 6:30 SELČ, kdy už bylo jasné, že zvítězí zastánci brexitu, se vše začalo hroutit. Libra se začala propadat, vůdce protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage slavil a Cameron pořád nikde… Ve svém sídle přemítal o budoucnosti své i Británie.

Jaká jsou první ponaučení z nočního zemětřesení?

1) Anglie dokáže říct svůj názor

Severní Irsko má své problémy s křehkým mírem. Skotsko má své referendu. A Anglie nyní svou revoluci. "Malá Anglie" byla konečně slyšet a její hlas byl nyní všemocný. Byly to anglický venkov a menší města, kdo dal Bruselu a jeho pravidlům, byrokracii i volnému pohybu výraznou stopku.

Co je venkovu po tom, co jejich rozhodnutí udělá s "Městem"? Proč by je mělo zajímat, co bude s bohatými bankéři a právníky v hlavním městě? Unii se vzepřeli například i lidé v městečku Sunderland, kde je k hlasování o setrvání vyzýval největší zaměstnavatel v oblasti, japonská automobilka Nissan.

Liberální, metropolitní Londýn, který je v mnoha ohledech jiným světem, byl přemožen euroskeptickou horlivostí obyčejné anglické dělnické třídy.

Anglický venkov ukázal, že není až tak konzervativní, umí se zachovat i revolucionářsky. Byť je právě on jedním z největších příjemců evropských dotací.

2) Velká Británie je roztříštěná

Stejně přesvědčivě jako Anglie dalo svůj názor najevo Skotsko. Pro setrvání v Evropské unii hlasovalo téměř 1,7 milionu Skotů, zastánci zvítězili ve všech volebních okresech. V jeho hlavním městě Edinburghu podpořilo členství 74 procent hlasujících. Další referendum o nezávislosti je téměř nevyhnutelné.

V Irsku, které také hlasovalo pro Brusel, je situace komplikovanější. Vypsání referenda, které požadují republikáni, by mohlo obnovit napětí v Severním Irsku, kde konečně po desetiletích panuje křehký mír.

Brzkým problémem se pro nového premiéra může stát Gibraltar. I v něm více než 95 procent lidí hlasovalo pro setrvání v EU.

3) Rozhodlo přistěhovalectví

Přistěhovalectví odsunulo všechna ostatní témata, o nichž se před referendem mluvilo. Na venkově a v menších městech lidem došla trpělivost s neschopností vlády kontrolovat počet lidí, kteří každý rok přicházeli z Evropy.

David Cameron dvakrát slíbil snížit počet pod 100 tisíc ročně, nejdříve v roce 2010 a podruhé loni. Po šesti letech jeho vlády počet přistěhovalců přesáhl 330 tisíc ročně.

Britové stále dokola a hlasitěji volali po tom, aby vláda s enormní migrací něco udělala, ale politici je nikdy nevyslyšeli. Vztek obyvatel rostl, stejně jako odpor k Evropské unii a Cameronovi nezbylo nic jiného, než dodržet svůj předvolební slib a vyhlásit referendum.

4) Farage slaví vítězství

Zesměšňovaný a včetně poražený vůdce UKIP Nigel Farage se přes noc změnil ve vítěze. I když na něj mohou mít lidé různé názory – a že těch názorů je opravdu hodně – jisté je, že bez něj by Británie nyní Evropskou unii neopouštěla.

Svůj triumf si užil, když výsledky referenda oznámil hned 6:05 SELČ se slovy, že 24. června by se měl prohlásit "dnem britské nezávislosti". "Nyní si troufám snít o východu slunce nad nezávislým Spojeným královstvím," prohlásil.

5) Labouristé jsou na zhroucení

Labouristé budou muset v nejbližší době vyřešit, co udělat se svým šéfem Jeremym Corbynem, respektive jako se ho co nejelegantněji a hlavně co nejrychleji zbavit.

Řada labouristických politiků mu vyčítala jeho vlažnou kampaň ve prospěch setrvání v EU. Veřejné průzkumy dokonce ukázaly, že 20 procent jejích voličů neví, jaký je postoj strany k otázce brexitu. A výsledek referenda jim dává proti Corbynovi zbraň do ruky.

Navíc labouristé čelí reálné možnosti předčasných voleb, do kterých by šli s nejlevicovějším šéfem, jakého kdy měli. Ve straně se začíná šířit panika, že s Corbynem v čele utrpí porážku napříč celou zemí, nejen ve Skotsku jako minulý rok.

Zdroje: