Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Jak můžete být k panu Klausovi tak hrubý, vyjela Bobo na šéfa Svobodných

Jak můžete být k panu Klausovi tak hrubý, vyjela Bobo na šéfa Svobodných
Jana Bobošíková | zdroj: isifa/MAFRA/Tomáš Krist

Předvolební debata na TV Barrandov se tentokrát pod taktovkou redaktorů magazínu Týden Jaroslava Plesla a Petra Koláře uskutečnila mezi předsedou Strany svobodných občanů Petrem Machem a předsedkyní hnutí Hlavu vzhůru Janou Bobošíkovou. Symbolicky byl v debatě přítomen i bývalý prezident Václav Klaus, jehož odkazu se obě strany dovolávají.

Úvod obstarala věta Václava Klause z novinového rozhovoru, ve kterém slíbil pravici velký výprask: „Václav Klaus to odhadl správně, má pravdu,“ uvedla v reakci Jana Bobošíková. Pak došlo na debatu o programu jejího hnutí Hlavu vzhůru! Načež předseda Svobodných poznamenal: „Je to slepenec od leva doprava, pokud je tam vůbec někdo ideově vyhraněný.“

S tím Bobošíková zásadně nesouhlasila, v její straně jsou prý realističtí politici. Jsme realističtí politici. „My jsme oslovili i Svobodné, ale oni se prostě nechtějí podílet na integraci pravice,“ poznamenala směrem k Machovi s tím, že oni tento postoj, byt podivný, akceptují.

Mach se na to podivil nad tvrzním, že hnutí Bobošíkové samostatnost Svobodných „akceptuje“ a ukázal ji dopis, který Hlavu vzhůru! rozesílá voličům a kde je SSO uvedena mezi stranami, které prý blok Bobošíkové podporují.

Bobošíková mu namítla, že řada členů Svobodných k jejímu bloku skutečně přestoupila, takže to bylo do značné míry oprávněné.  „Tak proč tam taky nevyjmenujete bývalé komunisty nebo sociální demokraty, kteří k vám přešli,“ rýpal Mach.

Po chvilce však rozčílil Bobošíkovou ještě víc, když o ni řekl že se k Václavu Klausovi „lísá“. To vůdkyni Hlavy vzhůru nadzdvihlo a následně svému oponentovi řádně vyčinila: „Pan Mach vyrostl z Václava Klause, který z něj udělal ředitele Cepu. Bez něj by pana Macha nikdo neznal. Takže já žasnu, jak o něm mluví hrubě.“

Já normálně chodím do práce

Moderátor Plesl ale zarputilé obhájkyni exprezidenta ocitoval její prohlášení z roku 2005, kde naznačila, že Václav Klaus nestačí nové době, žádající si nové myšlenky. „Procitla jsem a poznala, že některé myšlenky jsou stálé,“ kála se následně Bobošíková.

Pak si vzal opět slovo redaktor Kolář, podle kterého je sporné, kdo z obou hostů má ke Klausovi blíž. „Na Macha se mračí, za to jak dal stranu dohromady,“ připomněl odtažitý vztah bývalého prezidenta ke Svobodným. U Bobošíkové prý zase není jasné, co její blok vlastně hlásá. I jeho sestava prý obsahuje pestrou škálu od pravicového aktivisty Jana Kopala po bývalou šéfku sekretariátu ČSSD Janu Volfovou. „Sama kandidovala za komunisty,“ připomněl závěrem svého vstupu.

Bobošíkovou připomínka prezidentské kandidatury za KSČM rozčílila a začala vysvětlovat, proč se pro ni v roce 2008 rozhodla. „Bylo sníženo kvorum pro Jana Švejnara a Václav Klaus byl zvolen prezidentem,“ vysvětlovala Bobošíková svůj tehdejší kandidátský pokus.   

Od redaktora Koláře ovšem nedostala pokoj. Když měl na závěr odhadnout volební šance obou stran, usoudil, že se do sněmovny nedostane ani jedna z nich. „Blok paní Bobošíkové má šanci na příspěvek od státu, ze kterého si paní Bobošíková udělala živnost,“ rýpl si. Rozčílená Bobošíková následně skočila do řeči jeho kolegovi Pleslovi: „To není pravda, že z toho mám živnost, já chodím normálně do práce,“ rozčílila se na závěr pořadu.

Zdroje: