Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Jak může Rath zabavit úspory na stáří? Třeba zdaněním

Jak může Rath zabavit úspory na stáří? Třeba zdaněním
zdroj: tisková zpráva

Nečeká chystanou tuzemskou penzijní reformu osud té maďarské, kterou po třinácti letech vláda premiéra Viktora Orbána zrušila a většina peněz ze soukromých fondů tak putovala zpět do státního systému, aby zalepila díru v rozpočtu?

Podle analytika osloveného redakcí může vláda, která by na soukromé důchodové úspory ráda sáhla, postupovat i méně radikálně, než naznačil hejtman David Rath (ČSSD).

V roce 1997 se vydalo Maďarsko na cestu důchodové reformy, v jejímž rámci si lidé začali odvádět osm procent ze mzdy na individuální důchodový účet do soukromých fondů. Po třinácti letech se kruh uzavřel, když vláda ve snaze snížit státní dluh dala lidem v podstatě ultimátum, aby si do konce ledna letošního roku převedli své soukromé úspory v privátních penzijních fondech zpět do státního fondu.

Úterní výrok středočeského hejtmana Davida Ratha, že by se nebránil inspirovat v orbánovském Maďarsku, pokud by hrozilo zhroucení veřejných financí, je dalším významným útokem proti připravované reformě. „Je to humpolácké vyjádření strašit lidi tím, co zrušíme, až se dostaneme k moci. Je to otázka politické kultury. Ať předloží jiné řešení důchodové reformy," reaguje rozzlobeně pro ParlamentníListy.cz na politika ČSSD bývalý ministr financí Eduard Janota.

Celý článek na Parlamentnilisty.cz