Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Komentář: Jak fixlovat, lhát a vítězit. Stručný manuál od Babiše a Trumpa

Komentář: Jak fixlovat, lhát a vítězit. Stručný manuál od Babiše a Trumpa
Donald Trump a Andrej Babiš jsou si podobnější, než si myslíte | zdroj: Profimedia

Dva prostí miliardáři sklízejí úspěchy ve zkorumpované politice. První hlásá "America First", druhý "Czech First". Tím ale jejich podobnost nekončí.

Andreji Babišovi a Donaldu Trumpovi se daří v byznysu i politice. První od ledna řídí Ameriku, druhý (pokud se nestane nic mimořádného) začne koncem roku řídit Česko.

Oba vyhrávají, ale také lžou a podvádějí. Mají stejné manýry, chovají se neurvale, vyhrožují novinářům, uráží politické protivníky. Jako by se řídili stejným politickým manuálem.

Několik příkladů, jak si jsou podobní:

Obcházejí daně

Bohatství Donalda Trumpa i Andreje Babiše je založeno na podnikatelském čichu. Oba je však dokázali rozšiřovat také díky schopnosti (a drzosti) využívat mezery v zákonech a neplatit daně. 

Babiš si od svého Agrofertu koupil jednokorunové dluhopisy, celkem za půldruhé miliardy. Proč korunové? Z dluhopisu se spočítá patnáctiprocentní daň. Výsledek se podle zákona zaokrouhlil dolů na celé koruny. No a tak vznikla nulová daň, jinými slovy žádná daň.

Nynější ministr financí využil zjevnou díru v zákoně. Neplatil daň z půldruhé miliardy dluhopisů. Ušetřil tak desítky milionů korun. Od hostinských přitom požaduje, aby odvedli daň z každého piva.

Jistě, systém korunových dluhopisů využily také jiné firmy. Jenže Babiš, vlastník Agrofertu, prodával dluhopisy sám sobě – přihrál si nezdaněný příjem. A v tom je podstatný rozdíl.

V neděli v Otázkách Václava Moravce ministr slíbil, že částku, kterou získal tím, že dluhopisy nedanil (přes 50 milionů korun), dá na charitu. Jaký lidumil! Neměl by spíš tyto peníze vrátit státu a na charitu dát "svoje" peníze?

Babiš se ovšem dokáže daním nejen vyhýbat, ale také z nich čerpat. Svědčí o tom trik, který použil pro financování projektu Čapí hnízdo. Tuto farmu vyvedl ze své korporace a převedl ji na příbuzné. Dál ji však měl pod kontrolou, spravovali ji jeho právníci. Finta umožnila miliardáři získat 50 milionů korun z evropských fondů pro malé (a chudé) firmy, na které se skládají daňoví poplatníci ze států Evropské unie včetně Česka. Po vyčerpání dotací Babiš začlenil farmu zpět pod křídla své korporace. A bylo vymalováno.

Trump je podobný kozlík šikula. V roce 1995 vykázal jeho holding Trump Organization ztrátu 916 milionů dolarů (23 miliard korun). Dokázal ji však obrátit ve svůj prospěch a příštích 18 let si machinacemi v účetnictví snižoval zdanitelný příjem. Ročně ušetřil 50 milionů dolarů. Umožňovala to chyba v zákonu. Později byl zákon opraven, jenže Trump mohl v daňové optimalizaci pokračovat podle starých pravidel.

Za daňový majstrštyk lze pokládat způsob, jakým nynější prezident vyběhl s berním úřadem státu New Jersey. Své dva lukrativní golfové areály tam vykázal jako farmy, což formálně doložil nákupem osmi koz a fakturami za prodej sena a dřeva.

Minimální investicí do přežvýkavců a krmiva dosáhl maximální úspory na daních. Díky rozdílu ve zdanění golfových greenů a hospodářských usedlostí ušetřil ročně osmdesát tisíc dolarů (dva miliony korun).

Během kampaně Trump prohlásil, že "neplatit daně je známkou chytrosti". Také Babiš je "chytrý".

Obviňují novináře ze lží

Jak Babiš, tak Trump vedou válku s novináři a médii. Tvrdí, že lžou.

Novináře z pořadu Reportéři ČT, kteří natáčeli dokument o jeho nákupu dluhopisů, Babiš nazval "zkorumpovanou pakáží" a požadoval jejich postih. Ještě před tím, během jednání sněmovny o kauze Čapí hnízdo, prohlásil: "Vycházím i z toho, že mnohým lidem dochází, jakým způsobem jsou u nás některá média zmanipulována. Jak spekulují a lžou."

Je pozoruhodné, že novináře obvinil z korupce právě Babiš, který před minulými volbami koupil vydavatelství Mafra (i s novináři!).

Slova, kterými Babiš sepsul zpravodaje České televize, nejsou ojedinělým úletem. O šéfredaktorovi Svobodného fóra Pavlu Šafrovi ministr financí řekl, že je "psychopat a parchant".

Trump média nekupoval. Ale stěžuje si na ně od chvíle, kdy vstoupil do prezidentské kampaně. Novináře označuje za "nečestné", "lháře", "neuvěřitelně zkorumpované lháře".

"Blýskl" se hereckým výstupem, při kterém parodoval novináře newyorských Timesů postiženého vážnou nemocí kloubů. Žurnalista si ve svém článku "dovolil" popírat Trumpovo tvrzení, že útoky 11. září 2001 slavily v New Jersey tisíce muslimů.

…a sami lžou

Přístup obou politiků k novinářům potvrzuje platnost rčení "podle sebe soudím tebe".

Zakladatel a vrchní velitel ANO tvrdil, že vyšetřování Čapího hnízda se ho netýká. "Je to nějaký firmy, která patří do holdingu, řekl Novinkám. V pořadu ČT 'Matrix AB' přitom mluvil o svém projektu. "Je to ten nejlepší projekt, jaký jsem kdy vymyslel," chlubil se.

Za realitním magnátem z New Yorku se táhnou lži a polopravdy jako červená nit. Lhal třeba o svém postoji k válce v Iráku, o příspěvcích USA do rozpočtu NATO nebo míře kriminality ve Spojených státech. Lže, když potřebuje šokovat nebo vystrašit. A zpravidla se mu to daří. (Míra Trumpovy "pravdomluvnosti" zde.)

Nechtějí oddělit politiku od byznysu

Pokud byste dělali volební spot na Trumpa nebo Babiše, mohli byste použít stejný slogan: Politika a byznys v jednom balíčku!

V Americe si prezidenti v minulých desetiletích dávali pozor, aby na nich neulpělo podezření ze střetu zájmů. Proto vkládali aktiva do slepého trustu, spravovaným manažerem, kterého klient nezná. Manažer mu ani nesděluje, jak s jeho majetkem nakládá, pouze mu předkládá výroční zprávy.

Trump, jak jinak, tuto zvyklost odmítl. Dal svou korporaci do svěřeneckého fondu, který spravují jeho synové a jemu podřízení právníci a manažeři. Stejně se svým holdingem naložil Babiš. Kontroluje ho dál přes své lidí ve vedení fondů a svou partnerku. A dál může čerpat dotace a ucházet se o veřejné zakázky.

Takže vlk se nažral…

Kradou hesla

Trump v kampani křižoval Ameriku v červené kšiltovce s nápisem "Make America Great Again" ("Udělejme Ameriku zase velkou"). Tento slogan si "vypůjčil" z první prezidentské kampaně Ronalda Reagana.

Dalším heslem Trumpovy kampaně a také jeho prezidentství je "America First" ("Amerika na prvním místě"). Donald ho převzal od spolku The America First Committee, který usiloval o to, aby se Amerika nezapojila do druhé světové války. Spolek se rozpustil v prosinci 1941 krátce nato, co Japonci zaútočili na Pearl Harbor a Spojené státy vstoupily do války. Teď se Trump tímto heslem snaží přesvědčit Američany, že jejich osud je pro něj důležitější než globální zájmy. 

Před několika dny se s  variací na tento slogan vytasil Babiš. V rozhovoru pro Českou televizi odhodlaně pravil: "Já bojuju za stát. Czech First!"

Bylo to v debatě, v níž ministr financí ujišťoval, že daně vždy platil podle zákona. Totéž opakoval v neděli v Otázkách Václava Moravce.

Politici by však mohli dělat o něco víc, než postupovat podle zákona. Co kdyby také ctili smysl zákonů a neprolézali děrami, které v nich zákonodárci zanechávají?

Zdroje:
Vlastní