Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Izrael je ve východní Jeruzalémě okupantem, rozhodlo UNESCO a naštvalo Izraelce

Izrael je ve východní Jeruzalémě okupantem, rozhodlo UNESCO a naštvalo Izraelce
Izrael narušuje posvátnost Chrámové hory, tvrdí rezoluce UNESCO | zdroj: ThinkStock

Izrael nemá právo přivlastňovat si památky na východě Jeruzaléma, tvrdí rezoluce kterou v úterý přijala Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Podle Izraele text navržený arabskými státy opomíjí tisíciletý vztah Židů k městu, a země proto přerušila na protest přerušila s UNESCO spolupráci.

Text navržený Alžírskem, Egyptem, Libanonem, Ománem, Katarem a Súdánem při hlasování ve výboru 13. října získal 24 hlasů, zatímco šest delegací bylo proti a 28 se zdrželo. Česko ve výboru zastoupeno není.

V úterý na plenárním zasedání členských zemí v pařížském sídle UNESCO podle agentury AFP nikdo nepožádal o diskusi k rezoluci, která tak byla automaticky přijata bez hlasování.

Palestinci se po schválení rezoluce otevřeně radovali. "Rezoluce připomíná, že Izrael je ve východním Jeruzalému okupační velmocí, a žádá ho o zastavení tohoto zneužívání moci," řekl novinářům představitel palestinské mise při UNESCO.

Nová rezoluce s názvem Okupovaná Palestina používá pro místa v jeruzalémském Starém městě pouze arabské názvy a kritizuje Izrael za "provokativní kroky, které narušují posvátnost a nedotknutelnost" oblasti.

Izraelci a mnoho Židů po celém světě považují krok UNESCO za další příklad protiizraelských nálad v OSN, kde jsou Izrael a jeho spojenci v početní menšině oproti arabským zemím a jejich příznivcům.

"Po ostudném rozhodnutí členů UNESCO, kteří se rozhodli popřít historii a ignorovat tisícileté židovské vazby na Jeruzalém a Chrámovou horu, jsem oznámil izraelským zástupcům UNESCO, že přerušujeme veškeré profesionální kontakty s touto mezinárodní organizací," uvedl již po hlasování výboru izraelský ministr školství Naftali Bennett.

Chrámová hora je předmětem letitých sporů mezi Izraelci a Palestinci. Nacházejí se tam dvě významné mešity, v minulosti tam ale býval i židovský chrám. Právě kvůli posvátným místům v této části Jeruzaléma se před rokem rozhořela vlna násilností mezi Izraelci a Palestinci, která má již přes 250 obětí.

Zdroje: