Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Islandská sopka vypouští jen páru, letecká doprava se normalizuje

Islandská sopka vypouští jen páru, letecká doprava se normalizuje
zdroj: tisková zpráva

Islandská sopka Grímsvötn vypouští dnes do ovzduší už jen páru, žádný popel. Nepředstavuje tak už žádné nebezpečí pro leteckou dopravu nad Evropou, která se má během dne rychle normalizovat.

Zbytky sopečného popílku, který nad kontinent přivál vítr v uplynulých dnech, se rozptylují a mizí. Evropská letecká služba Eurocontrol očekává, že během pátku se provoz vrátí do běžných kolejí.

"Již dnes je situace dobrá s výjimkou některých úrovní nad středním Norskem a Švédskem," napsal Eurocontrol na internetu. Zbylý popílek se přes noc pravděpodobně rozptýlí a "v pátek už neočekáváme žádný podstatný vliv na evropský vzdušný prostor", dodává.

Islandské orgány očekávají, že během víkendu by erupce Grímsvötnu mohla definitivně skončit. "Sopka je dosud aktivní, ale vypouští už jen páru," řekl médiím vysoký policejní důstojník Hjálmar Björgvinsson. "Doufáme, že během nejbližších dnů opět usne. Vše se zatím vyvíjí tímto směrem," dodal.

Úrovně Eyjafjallajökull zdaleka nedosáhla

Grímsvötn ležící pod ledovcem Vatnajökull v jihovýchodní části ostrova patří k nejaktivnějším islandským sopkám a vybuchuje poměrně pravidelně. V poslední době vybuchl v letech 1993, 1995, 1998 a 2004. Poslední erupce trvala jen pět dní na začátku listopadu 2004, ale způsobila záplavy a výpadky v islandském i zaoceánském leteckém provozu.

Naproti tomu loňská erupce sopky Eyjafjallajökull uvrhla mezinárodní leteckou dopravu do chaosu, který trval asi měsíc. Řada evropských zemí včetně Česka musela kvůli erupcím v polovině dubna uzavřít vzdušný prostor, problémy trvaly až do května. Zrušeno muselo být přes 100.000 letů, což postihlo osm milionů cestujících.

Kvůli nynější erupci Grímsvötnu musely být zrušeny stovky letů ve Skotsku, desítky ve skandinávských zemích a asi 450 letů v Německu. Českého vzdušného prostoru se tentokrát výpadek nedotkl, popílkový mrak už přišel nad část Česka tak řídký, že nebylo třeba přijímat žádná omezující opatření.

Zdroje: