Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Intriky v ODS? Hlavní manažer ´utekl´ z Prahy

Intriky v ODS? Hlavní manažer ´utekl´ z Prahy
zdroj: Mediafax

Hlavní manažer ODS Jan Kočí, který může mít poslední slovo v tom, zda Pavel Bém a Ivan Langer zůstanou na kandidátkách pro sněmovní volby, utekl z Prahy. Chtěl se vyhnout tlakům.

V pondělí ODS rozhodne, zda na jejích kandidátkách zmizí kromě Mirka Topolánka i jiná jména. Spekuluje se o Pavlu Bémovi a Ivanu Langerovi. Oba se snaží na kandidátkách udržet.

Poslední slovo však podle zákona náleží hlavnímu manažerovi strany Janu Kočímu. Přestože je nepravděpodobné, že by Kočí do kandidátek zasáhl jen na základě vlastního přesvědčení, začaly se kolem něj podle informací on-line deníku Týden.cz množit intriky, které jej přiměly opustit Prahu.

"Tlačili na něj různí lidé se svými zájmy. Kdyby se Kočí s někým spojil, mohl by do dění zasáhnout například nějakou obstrukcí. Ty tlaky se začaly stupňovat, ve středu večer se sbalil a odjel raději někam pryč," řekl on-line deníku Týden.cz člověk obeznámený s děním v centrále ODS.

Kočí týdeníku v textové zprávě vzkázal, že situaci nechce komentovat, ale do pondělí se v Praze opravdu zdržovat nebude.

Regiony prý změny otevřeně nežádají, Pospíšil je nevylučuje

Z regionálních sdružení ODS zatím nezazněly konkrétní požadavky změn na kandidátkách pro sněmovní volby. Někteří představitelé oblastí ale nevylučují, že na pondělní výkonné radě budou nějaké návrhy na škrty vzneseny. Na výkonné radě by se měl mimo jiné oficiálně vzdát postu předsedy Mirek Topolánek. 

Vyškrtnutí z kandidátky může navrhnout pouze regionální organizace, která na ni svého člena umístila. V případě Langra jde tedy o olomouckou ODS. Ta už dříve uvedla, že změny na kandidátce nechystá. Oficiálně to odmítají i členové pražského regionu, kde kandiduje Bém. 

"Jsou to všechno holé spekulace. V Praze se nesešlo ani grémium, ani rada, takže žádný takový návrh neexistuje," řekla členka výkonné rady Aleksandra Udženija. Podle ní je ale možné, že ostatní regiony změny na kandidátních listinách navrhnou. Podle jiného člena výkonné rady je ve straně averze vůči Langrovi a jestli nějaké návrhy padnou, pak by se mohly týkat právě jeho. 

Ani ostatní regiony zatím o možných škrtech nechtějí mluvit, není tedy jasné, zda s nějakým plánem na pondělní výkonnou radu přijdou. 

Předseda moravskoslezské ODS Zbyněk Stanjura řekl, že regionální sdružení ODS nepřijalo žádné stanovisko k případnému vyškrtnutí Langra či Béma z kandidátky. "Vnitrostranické věci řešíme tam, kde máme, to znamená v tomto případě na výkonné radě, takže určitě k tomu nebudeme přijímat žádné usnesení," uvedl. Podle něj nelze vyloučit, že některé místní sdružení nějakou výzvu, ať už k regionálním či celostátním politikům přijme, ale jeho sdružení to rozhodně nebude.

Volební lídr a šéf ODS v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil podporu případných dalších personálních změn kandidátek nevyloučil. "Ještě se o tom budeme bavit, bude také důležité, jak bude probíhat výkonná rada," řekl. Podle něj bude nutné najít rovnováhu mezi snahou o očistu ODS a možnou destabilizací strany. "Určitá očista by ODS jistě prospěla a voliči by ji uvítali, na druhou stranu je třeba zvážit, zda by takové další změny nezpůsobily krátce před volbami velké turbulence uvnitř strany," prohlásil.

                                                                                                           www.parlamentnilisty.cz / ČTK