Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Igelitky jdou ve stopách žárovek

Igelitky jdou ve stopách žárovek
zdroj: tisková zpráva

Nařídit balit ovoce, zeleninu a cukrovinky výhradně jen do papírových sáčků či velkých biologicky rozložitelných plastových tašek, dále pak snížení spotřeby lehkých plastových tašek o 80 % do pěti let či dokonce vytvoření evropské normy pro zahradní kompost. To vše jsou nápady z pera zpravodajky, dánské socialistky MargreteAuken. Ty při projednávání na plénu Evropského parlamentu ve Štrasburku odmítnul český europoslanec z frakce Evropských konzervativců a reformistů Edvard Kožušník.

„Komise nám předložila jednoduchou normu, která nechávala členským státům volnou ruku v tom, jakým způsobem budou řešit snižování spotřeby jednorázových plastových tašek. Pokud Parlament přijme pozměňovacími návrhy paní zpravodajky, naprosto tak popře principy původního návrhu Komise,“ uvedl v úvodu své kritiky Kožušník.

Podle něj představují tyto případy, kdy Parlament zcela změní obsah legislativního návrhu, hlavní zdroj evropské byrokracie, která je zdrojem rostoucí nedůvěry občanů v instituce Evropské unie. „Jedná se o jakýsi druh stavění pomníčků v podobě kreativní legislativní invence, kdy levicoví poslanci mají pocit, že musejí ochránit občany před sebou samotnými. Vážnost problému s plastovým odpadem si myslím všichni uvědomujeme, ale mám pocit, že někteří zejména z řad levicových a zelených poslanců nechtějí vidět, že celá řada států, obchodníků, ale i samotných občanů si problém uvědomuje a snaží se chovat odpovědně. K tomu jim však nemusíme předepisovat, jak se mají chovat. Abychom se chovali odpovědně, k tomu přece nepotřebujeme plošné zakazování používání plastových sáčků,“ apeloval Kožušník.

Edvard Kožušník zdroj: tisková zpráva

Český europoslanec pak přirovnal zákaz plastových tašek k zákazu klasických žárovek. „Zákonodárce má z nějakého, mně ne zcela jasného důvodu pocit, že on přesně ví, co je pro občany to nejlepší a jak se mají chovat. Přitom Parlament je tady původně od toho, aby bránil svobody občanů před technokratickými nápady, které přicházejí z Komise. Tentokrát je v tom však Komise nevinně. Je to právě Parlament, který přichází s nejšílenějšími nápady. Začalo to tak, že Parlament měl ochránit občany před úředníky, ale teď je aktuální otázka, kdo ochrání občany před Parlamentem?“ zakončil své volání po odmítnutí pozměňovacích návrhů k evropskému nařízení Kožušník.