Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Hybášková: Langer udělal velkou chybu, že zrušil finanční policii

Hybášková: Langer udělal velkou chybu, že zrušil finanční policii
zdroj: tisková zpráva

Jednička lidovecké kandidátky v Královéhradeckém kraji Jana Hybášková chce prosadit obnovení finanční policie. Exministr vnitra Ivan Langer jejím zrušením provedl jednu z největších chyb v boji proti korupci, řekla serveru ParlamentniListy.cz.

„Kdyby existovala opravdu finanční policie, tedy zkušení detektivové, pak by ta materie v kauze, například kont pana Janouška, kterou bychom mohli poskytnout našim partnerským zemím, ať už Švýcarsku či Německu, vypadala jinak. Stíhání v trestní oblasti je jiná věc než stíhání pomocí finančních detektivů," uvedla Hybášková.

To, že bývalý ministr Ivan Langer zrušil ze dne na den finanční policii, byl naprosto nesmyslný krok. Tento orgán podle informací Hybáškové ročně zadržoval čtyři až šest miliard výnosů z finanční kriminality.

Vztah kompliců se musí rozbít

Hybášková označila v boji proti korupci za zásadní tři body: oblast veřejných zakázek, existence a právní ochrana agenta - provokatéra a také změna v oblasti akcií na majitele. V současné době v České republice ten, kdo dává a ten, kdo bere, jsou na stejné úrovni a stejně postižitelní a jsou tedy komplicové.

„Dokud se jejich vztah kompliců nerozbije, to znamená, že jeden může být více vyviněn, to znamená, že ten, na kom je korupce žádána, by to mohl jít oznámit a v ten okamžik je spoluúčastníkem policie při vyšetřování. Nejde tedy jen o agenta - provokatéra z řad policie, to je špatné pochopení," uvedla dále Jana Hybášková.

Podle ní je také velký problém ve třetí oblasti - tou je skutečné rozkrytí toho, kde to vše končí, tedy akcie na majitele. „Nemám konkrétní důkazy o tom, že poslanec XY něco má, ale při jednáních poslanecké sněmovny o průchodnosti tohoto zákona jsme zjistili, že je to naprosto neprůchodné právě proto, že řada poslanců kryje své poslanecké majetkové přiznání tím, že má akcie na majitele. To je věc naprosto nehorázná a měla by z české politiky vymizet," sdělila ParlamentnímListům.cz předsedkyně EDS.

Langerova reforma policie

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer oznámil plán zrušit Útvar nelegálních výnosů a daňové kriminality, což je přesný název takzvané finanční policie, v listopadu 2006. On ani policejní prezidium poté nechtěli věc příliš komentovat, zato odpůrci rozhodnutí se ozývali čím dál častěji. Jeho krok odsoudila jak tehdy opoziční ČSSD, tak i například šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost František Bublan. Podle něj to byl velmi citelný zásah do boje proti daňovým únikům a vyšetřování desítek trestních kauz.

www.parlamentnilisty.cz